Nagyvilág

Óva intette Trumpot Obama

Obama utoljára látogatott elnökként Németországba. Berlini beszédében úgy fogalmazott, Oroszország fontos ország, egy katonai szuperhatalom.

Az egész világon befolyásuk van. Hogy megoldjuk a problémákat, együtt kell dolgoznunk velük és mindnyájan reménykedünk egy sikeres Oroszországban.

Megjegyezte, konstruktív kapcsolat alakult ki köztük, mégis komoly különbségeket vélt felfedezni abban, hogyan látja Oroszország, és hogyan látja Amerika a világot. Példaként említette a szólásszabadság, a jogállamiság, a szuverenitás és a területi integritás kérdését.

Olyan kérdésekben mint Ukrajna és Szíria, igen jelentős a nézeteltérés.

Mint mondta, nem lehet elvárni Donald Trump megválasztott elnöktől, hogy változtatás nélkül folytassa tovább Washington eddigi Oroszország-politikáját.

De remélhetőleg nem arra az álláspontra helyezkedik majd, hogy alkukat kötünk, akkor is, ha ez másoknak árthat, ellentétes nemzetközi szabályokkal, káros más, kisebb országoknak és hosszú távon bajokat okoz olyan helyeken, mint például Szíria, csak azért, mert hasznosnak tűnik.

– mondta.

Obama a nap során Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, az országot a legerősebb szövetségesének nevezte.

Az amerikai elnök a héten Theresa May brit miniszterelnökkel, valamint Franciaország, Spanyolország és Olaszország vezetőivel tárgyal pénteken, mielőtt Peruba utazik.

(BBC, The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik