Nagyvilág

Putyin Oroszországában büntetlenül verik az újságírókat

Moszkva (moszkva, )
Moszkva (moszkva, )
Egy ellenzéki képviselő szerint sok olyan újságírók elleni támadás történik az országban, aminek nem lesz következménye. A hatóságok nem halnak bele a nyomozásokba sem.

Oroszországban az idén eddig mintegy 40, újságírók elleni támadást regisztráltak, ugyanakkor nem mindegyiket vizsgálták ki kimerítően a hatóságok – közölte szerdán Leonyid Levin, az orosz állami duma (alsóház) tájékoztatáspolitikai és távközlés-technológiai bizottságának elnöke.

Az ellenzéki Igazságos Oroszország párt képviselője egy ilyen támadás ügyében elfogadott határozatot is bemutatott, amit Jurij Csajka főügyészhez és Alekszandr Basztrikinhez, az orosz Nyomozó Bizottság elnökéhez is eljuttatnak. Levin szerint az orosz újságíró-szövetség csak az elmúlt két hónapban legalább 5 esetről tud, amikben tömegtájékoztatási eszközök képviselőit bántalmazták.

Az idén összesen mintegy 40, újságíró elleni támadást regisztráltak. Az összes ügyben indokoltan vélelmezhető, hogy a támadások összefüggésben állnak az érintett újságírók szakmai feladatainak teljesítésével

– tette hozzá Levin. Sajnálatát fejezte ki azért, mert a hatóságok nem minden esetben folytattak kimerítő vizsgálatot, illetve nem mindig sikerült az elkövetők személyazonosságát megállapítani és bíróságon felelősségre vonni őket. Legalább a minisztereket néha sikerül.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik