Nagyvilág

Örvendenek a dzsihadisták, Trump miatt könnyebb lesz toborozni

Trump azt hiszi, a terrorizmus legyőzése olyan lesz, mint a hidegháború megnyerése. Ehhez az Iszlám Államnak, a Talibánnak és az al-Kaidának is lesz pár szava.

Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztásokon segít az Iszlám Állam afganisztáni szárnyának új tagokat toborozni – közölte a Khaama Press afganisztáni hírügynökség a dzsihadisták egyik rangidős parancsnokára hivatkozva.

“Ez a fickó komplett őrült. Zsigeri gyűlölete a muszlimok iránt jóval egyszerűbbé teszi a dolgunkat, mert ezrével toborozhatunk új tagokat” – mondta Abu Omár Horászáni, aki a Khaama Press szerint a Reutersnek adott interjút.

Az Iszlám Állam parancsnokának kijelentései azután hangzottak el, hogy Trump megfogadta, legyőzik a “radikális iszlamista terrorizmust, ahogy megnyerték a hidegháborút is”. Ugyanakkor Trump kevés részletet osztott meg arról, hogy mik a tervei a különböző szélsőséges csoportokkal, köztük az al-Kaidával, a tálibokkal és az Iszlám Állammal szembeni küzdelemben.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok a múlt hét közepén, röviddel megválasztását követően szólították fel Trumpot, hogy vonja ki az amerikai csapatokat a közép-ázsiai országból.

Afganisztánban még mindig nagyon rossz a biztonsági helyzet, és a szélsőséges iszlamista tálibok több területet ellenőriznek Afganisztánban, mint bármikor korábban a 2001-es amerikai invázió óta és az Iszlám Állam is megvetette lábát. A dzsihadisták Horászán néven új tartományt akar kiszakítani maguknak kelet-afganisztáni területeken, egyes pakisztáni körzetekkel kiegészítve.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik