Nagyvilág

Kiemelik a sírból a hat éve halott elnöki házaspárt

Jaroslaw Kaczynski szerint az oroszok ölték meg ikertestvérét.

Hétfőn, sötétedés után kiemelik krakkói sírjából a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége holttestét. Hozzájuk hasonlóan szinte mindenkinek a holttestét exhumálni fogják, akik a 2010-ben Oroszországban lezuhant elnöki gépen utaztak.

Az exhumálásokat az az ultrakonzervatív lengyel kormánypárt rendelte el, melynek vezetője az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski. Ő és a néhai elnöki pár lánya, Marta Kaczynska is ott lesz, amikor kiemelik a holttesteket.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Az újbóli halottszemlét azért végzik el, mert Jaroslaw Kaczynski rendíthetetlenül hisz abban az összeesküvés-elméletben, hogy az elnöki gép katasztrófáját nem a rossz időjárás és pilótahiba okozta, hanem az oroszok követtek el merényletet az akkori lengyel miniszterelnök, Donald Tusk támogatásával, de legalábbis tudtával. Tusk, aki most az Európai Tanács elnöke, Kaczynski legfőbb ellensége, akit mindenképpen bíróság elé akar állítani, ezért a pártelnök lázasan keresi az ellene felhasználható bizonyítékot.

Lech Kaczynski és Maria Kaczynska holttestét a Waweli székesegyházból a Jagelló egyetemre viszik, ahol egyebek mellett komputertomográfiás és DNS-vizsgálatot végeznek el a maradványokon.

Robbanószer nyomait is keresni fogják.

2017 végéig 83 holttesten végeznék el az ügyészek a vizsgálatokat. A lezuhant elnöki gépen összesen 96-an utaztak, de közülük négy ember holttestét elhamvasztották, kilenc személy holttestén pedig már évekkel ezelőtt végeztek újbóli vizsgálatokat, mert a családtagok kifogást emeltek az orosz hatóságok által végrehajtott halottszemlével szemben.

Az exhumálások ellen egyébként sok lengyel tiltakozik, egyrészt azért, mert elutasítják Kaczynski összeesküvés-elméleteit, másrészt azért, mert elfogadhatatlannak tartják az elhunytak maradványainak háborgatását. Tizenhét elhunyt személy hozzátartozói nyílt levélben is tiltakoztak amiatt, hogy a családtagok érzéseit semmibe veszik a kényszerexhumálással. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik