Nagyvilág

Chelsea Manning gyorsan kérné még Obamát, hogy csökkentse a börtönbüntetését

bradley manning (bradley manning)
bradley manning (bradley manning)

Börtönbüntetésének csökkentését és ezzel együtt szabadon bocsátását kérvényezte Barack Obama elnöktől Chelsea (korábban Bradley) Manning, akit 35 éves szabadságvesztésre ítéltek amiatt, hogy több mint 700 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot és videofelvételt szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

A kérvényt Manning november 10-i keltezéssel juttatta el a Fehér Házból két hónapon belül távozó Obama elnöknek, az irat másolata vasárnap jutott el a The New York Times című laphoz.

A WikiLeaks informátora kérelmében úgy fogalmazott: vállalja a felelősséget a tettéért, amely helytelen volt, de nem állt szándékában kárt okozni az Egyesült Államoknak. Hangsúlyozta, hogy nem kegyelmet kér, hanem börtönbüntetésének hat évre való csökkentését. “Csak azt kérem, hogy elhagyhassam a katonai börtönt, ahol hat évet letöltöttem” – írta a kérvényben a most 28 éves, transznemű Chelsea Manning, aki nemi diszfóriája miatt hormonkezelést kap a börtönben.
Manning októberben, illetve korábban júliusban is öngyilkosságot kísérelt meg a Fort Leavenworth-i katonai börtönben.

2010 májusában vették őrizetbe, és három évvel később ítélték el más vádpontok mellett kémkedés miatt. Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója szeptemberben egy Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama megkegyelmezne “informátorának”, Chelsea Manningnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik