Nagyvilág

Kern: Trump győzelme ébresztő volt

Ausztria azonban nem akar hasonlóra ébredni.

Christian Kern osztrák kancellár vasárnap az Österreich című osztrák újságnak a saját államfőválasztásukra utalva mondta ezt. Elismerte, hogy Trump sok problémát helyesen nevezett meg, de rossz megoldási javaslatokat adott rájuk, ezért hiba lenne őt követni. Szerinte Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson aratott győzelme valójában leszámolás, a középosztály az elittel szembeni frusztrációit “adta ki”, a megszűnő munkahelyek, a bérek csökkenése miatt. Ezt a közhangulatot erősítette fel a média.

Trump megválasztásának messzemenő következményei lesznek, a biztonság- és a gazdaságpolitikában, valamint a környezetvédelemben várhatók jelentős változások.

A szociáldemokrata politikus szerint érthetőbb uniós döntéshozatalra van szükség.

Az unió változatlan forma szerint politizál, azonban így az emberek bizalma elvész.

Christian Kern megismételte, hogy Brüsszelnek meg kellene szakítania a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Szerinte világos, hogy az emberekért kell politizálni.

Bűvésztrükkök helyett lépésről-lépésre kell haladni, a kihívás nem egyszerű, de megoldható, hiszen erős és lehetőségekkel teli ország vagyunk.

Ausztriában az államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják. A szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A Gallup intézet által készített legutóbbi, november elején bemutatott felmérés szerint Hofert 51 százalék támogatja, míg Van der Bellenre a válaszadók 49 százaléka szavazna. Az FPÖ-t 35 százalék támogatja. A jelenlegi koalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) 27, az Osztrák Néppártra (ÖVP) 18 százalék szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik