Nagyvilág

Az elzárkózó politikától óvott Obama

Az amerikai elnök szerint annak már a kísértése is ártalmas.

Barack Obama utolsó külföldi körútjára indul kedden: először Görögországba látogat, aztán Németországot keresi fel, majd Peruban zárja körútját. Az athéni vizit előtt adott interjút egy görög napilapnak. A Katimerini című újságnak arról beszélt, hogy a legjobb esély a fejlődésre az, ha

nem zárkózunk önmagunkba, hanem éppen ellenkezőleg, közös értékeink hangsúlyozásával közösen dolgozunk azon, hogy politikai és gazdasági intézményeink biztonságot és jólétet biztosítsanak mindenkinek, aki megérdemli.

Az elnök kitért az európai integrációs folyamatra, amely szerinte a modern kor egyik legnagyobb politikai és gazdasági eredménye. Úgy vélte, hogy ez az integráció egyaránt hasznára válik az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és az egész világnak.

Európa a legfontosabb gazdasági partnerünk.

Barack Obama egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok gazdasági érdekei “stabil Európát” kívánnak. Egy kérdésre válaszolva az elnök a szíriai helyzetről szólva kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is tiszteletben tartja “az emberi méltóságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik