Nagyvilág

A franciák meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

A kormányfő szerint továbbra is elővigyázatosnak kell lenni. Ő főleg magányos terroristáktól tart.

 

Egy éve, 2015. november 13-án az Iszlám Álam terroristái összehangolt támadássorozatot hajtottak végre Párizsban. A tragédia évfordulóján a francia kormányfő azt mondta, januárban a francia törvényhozás minden bizonnyal újra meghosszabbítja a terrortámadások után az egész országban bevezetett rendkívüli állapotot.

Manuel Valls a brit közszolgálati csatornának, a BBC-nek arról beszélt, hogy azt most nehéz lenne megszüntetni.

Annál is inkább, mert néhány héten belül kezdődik az elnökválasztási kampány, rengeteg nyilvános eseménnyel. Vagyis a demokráciánkat is meg kell védenünk.

A miniszterelnök elmondta, a rendkívüli állapot olyan jogköröket ad a hatóságoknak, amelyek jelentősen javítják munkájuk hatékonyságát. A francia törvényhozás legutóbb július végén döntött arról, hogy hat hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.

Valls a terrorfenyegetettségről azt mondta, “nagyon elővigyázatosnak” kell lenni, de csökkenőben az esélye, hogy a tavaly novemberihez hasonló összehangolt terrorakciót hajthassanak végre Franciaországban. Szerinte olyan, magányos merénylők által elkövetett támadásokra lehet még számítani, mint amilyen júliusban Nizzában is történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik