Nagyvilág

Rengeteg gyerek hal meg kanyaróban

A kanyaró elleni harc sikerei ellenére naponta még mindig mintegy 400 gyerek hal bele a fertőző betegségbe - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb helyzetjelentésében.

Ezeket a haláleseteket minden területre kiterjedő oltási mozgalmakkal lehetne megelőzni a WHO, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az amerikai járványügyi hatóságok (CDC) és a Gavi oltási szövetség csütörtöki beszámolójának javaslata szerint.

A legtöbb gyermek Afrika és Ázsia szegényebb országaiban vesztette életét kanyaróban.

Ugyanakkor a fejlett országok sem élveznek teljes védelmet: 2015-ben Németországban az oltási arány csökkenésével jelentősen megnőtt a kanyarós esetek száma.

Az egészségügyi szervezetek erőfeszítéseinek eredményei ugyanakkor elvitathatatlanok. 2000 és 2015  között világszerte 79 százalékkal csökkent a kanyarós halálesetek száma.

A védőoltásoknak köszönhetően ebben az időszakban több mint 20 millió emberéletet sikerült megmenteni.

2015-ben mintegy 20 millió gyermek nem kapott kanyaró elleni védőoltást, és 134 ezren vesztették életüket a fertőző betegségben. A halálesetek háromnegyede a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és Pakisztánban következett be, ahol összesen 10 millió gyerek nem kapta meg a szükséges oltást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik