Nagyvilág

Mi lesz Clintonnal az elbukott választás után?

Veszteni tudni kell - tartja a mondás, és az eddigi elnökválasztások elbukói tudtak is. Díjakat kaptak, jótékonykodtak, de majdnem meg is ölték egyiküket.

Eldőlt: Hillary Clinton elbukta az amerikai elnökválasztást Donald Trumppal szemben. Adódik a kérdés: ekkora vereség után milyen karrier vár Clintonra?

Sok amerikai politikus vesztett már az elnökválasztáson, utánanéztünk, mi lett velük ezután (1992-től kezdtük a listát).

Idősebb Bush ejtőernyőzött

Barack Obama (b), Barbara Bush (b2), idősebb George H. W. Bush korábbi amerikai elnök (k) felesége, fiuk George W. Bush volt amerikai elnök (j2) és felesége, Laura Bush (j) a George W. Bush elnöki könyvtár felavatásán a Texas állambeli Dallasban 2013. április 25-én. Fotó: MTI / EPA / Larry W. Smith
Barack Obama (b), Barbara Bush (b2), idősebb George H. W. Bush korábbi amerikai elnök (k) felesége, fiuk George W. Bush volt amerikai elnök (j2) és felesége, Laura Bush (j) a George W. Bush elnöki könyvtár felavatásán a Texas állambeli Dallasban 2013. április 25-én.
Fotó: MTI / EPA / Larry W. Smith

George H. W. Bush, azaz az idősebb Bush rögtön kakukktojás, mert ő egy cikluson át elnök volt. Aztán indult egy másodikért is, de jött a demokrata Bill Clinton, és legyőzte (miközben példátlanul sok, majdnem 20 millió szavazatot lenyúlt előlük a független harmadik jelölt, Ross Perot). Bushnak így véget ért az elnöksége, de II. Erzsébet brit királynő hamar lovaggá ütötte. Ugyanebben az évben, 1993-ban Bush Kuvaitba utazott, hogy megemlékezzen saját győztes háborújáról Irak ellen, de kiderült, hogy az iraki titkosszolgálat merényletet tervezett ellene. Ez meghiúsult, a tetteseket elfogták.

Bushnak lett saját pecaversenye, róla elnevezett könyvtára és reptere (a houstoni), na meg egy szintén elnökké lett fia. Bill Clintonnal összebarátkoztak, jótékonykodtak, ezért kitüntetéseket is kaptak. 2009-ben egy repülőgép-hordozó hajót is elneveztek róla, majd Barack Obama is kitüntette a Parkinson-kórral küzdő exelnököt. Egy nagy vágyát végül 90 évesen teljesítette: kiugrott egy repülőből ejtőernyővel. Jelenleg Bush a legidősebb, ma is élő elnök.

Bob Dole az éhezés ellen küzdött

Clinton Bushsal ellentétben újrázni tudott, ezúttal Bob Dole kansasi szenátort verte meg 1996-ban. Dole ’96 előtt 30 évig volt Kansas szenátora, az elnökválasztás évével ez is véget ért a számára. Dole a veresége után visszavonult, jogászkodott még kicsit, majd feltűnt sok tévéműsorban és reklámban, volt politikai kommentátor és szóvivő. Fő jótékonysági irányvonala a gyermekéhezés elleni küzdelem lett. Érdekesség, hogy Dole az előválasztásokon nem állt ki Trump mellett, csak amikor egyértelművé vált a győzelme. Paul Manafort, Trump egyik kampányguruja pedig korábban Dole tanácsadója volt.

Al Gore Nobelt kapott

Szintén nem kezdőként érkezett a vesztes jelöltek csapatába a demokrata Al Gore, aki korábban 1993-2001 között Clinton alelnöke volt. Gore rengeteget kritizálta George W. Bush kormányát a háborúk és a Katrina-hurrikán kezelése miatt. Itt lépéseket is tett, egyszer pl. két repülőt intézett 270 ember evakuálására az elöntött területekről. Érdekesség, hogy Gore indulását azóta minden választáson, a mostanin is sokan szerették volna elérni, de ő mindig nemet mondott.

Gore hosszú ideje lobbizott a környezetvédelemért, amikor elnökjelölt lett, és ezzel később sem állt le. Több alapítványban, civilszervezetben és megújuló energiákkal foglalkozó cégben vállalt szerepet, majd elkészíttette filmjét, A kellemetlen igazságot a globális felmelegedésről. Hamar meg is kapta érte – megosztva az ENSZ klímaváltozási szervezetével – a Nobel-békedíjat, sőt a legjobb dokunak járó Oscart.

John Kerry külügyminiszter lett

Pervez MUSARRAF pakisztáni elnök (j) megbeszélést tart Chuck HEGEL, John KERRY és Joseph BIDEN amerikai szenátorokkal (b-j) Iszlámábádban 2008. február 19-én. Fotó: MTI / EPA
Pervez MUSARRAF pakisztáni elnök (j) megbeszélést tart Chuck HEGEL, John KERRY és Joseph BIDEN amerikai szenátorokkal (b-j) Iszlámábádban 2008. február 19-én.
Fotó: MTI / EPA

Bushnak 2004-ben, másodszorra John Kerryt sikerült legyőznie, aki 1985-től 2013-ig volt Massachusetts szenátora. A 2004-es választási vereség után a szenátus kisvállalkozási, majd külügyi bizottságát vezette. 2013-ban pedig Hillary Clintont váltotta a külügyminiszteri székben, szóval az biztos, hogy ezen a poszton marad 2017-ig. Minisztersége idején a két legnagyobb sikere az Iránnal kötött atomalku és a párizsi klímaegyezmény aláírása volt (főleg, hogy Al Gore korábban hiába kampányolt a kiotói szerződés aláírásáért).

John McCain veteránabb már nem is lehetne

A veterán katona és politikus és szenátor John McCain 2008-ban nem tudta meggyőzni a választókat, akik Barack Obamának szavaztak bizalmat. McCain 1987 óta Arizona szenátora, és idén is indul a szenátusi választáson. 2015 óta vezeti a szenátus fegyveres erők bizottságát. A szenátusban egyébként, főleg Obama első elnöki ciklusában mindenben gáncsolni igyekezett az elnököt, a csapatkivonásoktól kezdve az egészségügyi reformig. 2011-ben annyira támogatta Moammer Kadhafi megdöntését, hogy a háború után egyből, első amerikai tisztviselőként Bengáziba utazott. Támogatta a szíriai háborúba való amerikai beavatkozást és az ukrajnai Euromajdan forradalmát. Amúgy sokáig támogatta Trump jelöltségét, de a sokadik botrány után kiállt mögüle.

Mitt Romney majdnem indult 2016-ban is

Mitt Romney volt hosszú idő után az első vesztes jelölt, aki nem töltött el sok időt az amerikai politikában, pláne nem a szenátusban. 2003-07 között Massachusetts kormányzója volt ugyan, de élete zömét üzletemberként élte le (fontos mérföldkő volt, hogy ő irányította a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia rendezőbizottságát). Romney a 2012-es veresége után két évig csendben volt, akkor hevesen kampányolt a félidei választások idején különböző jelöltek mellett. Sokáig szó volt róla, hogy 2016-ban is elindul, de végül elállt ettől, viszont hevesen kritizálta mindvégig Trumpot.

Hillary Clinton: ?

Getty Images
Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik