fludra-lechwale160627_np1Tm
Külföld

Walesa: Észak-Koreában nem lesz Szolidaritás mozgalom

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 08. 07:46

Az egykori mozgalmár szerint Kim Dzsong Un uralma sokkal elnyomóbb, mint Brezsnyevé és Jaruzelskié volt.
Korábban a témában:

Valószínűtlennek látja Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás mozgalom egykori vezetője, hogy belső ellenzéki mozgalmak felemelkedése hozná el a kommunista hatalom bukását Észak-Koreában.

Kétséges, hogy az észak-koreaiak a jelen helyzetben harcba bocsátkoznának a szabadságukért, ugyanis túlságosan szegények

mondta Walesa az Amerika Hangjának.

Lech Walesa alapítója volt a vasfüggöny mögötti első független szakszervezeti tömörülésnek, amely 1980-ban jött létre a munkások jogainak védelmére a fennálló rendszerrel szemben. A hatalom hadiállapot bevezetésével szállt szembe a Szolidaritással, Walesa viszont 1983-ban Nobel-békedíjat kapott tevékenységéért, a kommunizmus bukása után pedig 1995-ig Lengyelország elnöke volt.

Az egykori mozgalmár egy szöuli nemzetközi fórumon osztotta meg tapasztalatait abban, hogyan szállhat szembe egy békés ellenzéki mozgalom egy elnyomó kommunista rezsimmel, és hogyan járulhat ehhez hozzá a nemzetközi közösség. Azt mondta: a Szolidaritás győzelmének kulcsa a saját hitük volt abban, hogy ha egységesek maradnak, változásra kényszeríthetik a rendszert.

Nyilvánvalóvá tettük, hogy bebörtönözhetnek, vagy akár meg is ölhetnek bennünket, de a hitünket soha nem adjuk fel

– mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Koreában sokkal brutálisabb és elnyomóbb hatalom van, mint Lengyelországban vagy akár a Szovjetunióban volt akkor, amikor megszervezték a Szolidaritást. Egy 2014-es ENSZ-bizottsági jelentés szerint 120 ezer politikai fogolyról lehet tudni az országban, akik kényszermunkának, szexuális erőszaknak és kényszerabortusznak is ki vannak téve. A Human Rights Watch jelentése szerint egész családokat küldhetnek „átnevelő táborokba” tárgyalás nélkül.

Walesa úgy véli, Észak-Koreára nem lehet puszta nyomásgyakorlással hatni. Szerinte Dél-Koreának és a nemzetközi közösségnek párbeszédet kell kezdeményeznie a Koreai-félsziget békés újraegyesítéséről, a nagyobb Korea-közi együttműködésről, elkötelezni magukat a gazdasági feltételek javítása mellett, és biztosítani a phenjani elitet, hogy ők is profitálhatnak abból, ha a szabadság és demokrácia felé halad az ország.

Amit először mondanék nekik, az az, hogy a világnak szüksége van rájuk. Élhetnének jobban és gazdagabban, ha kihasználnák a szabadságot. De ehhez mindenkinek együtt kell működnie, és meg kel érteni egymást. A világ nyitva áll Észak-Koreára, Észak-Koreának nem kell elszöknie. A szabadság sok ajtót megnyit

– mondta az egykori mozgalmár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.