Nagyvilág

Megtiltják a koldulást Bécsújhelyen

Legkésőbb tavasztól koldulási tilalmat vezetnek be az alsó-ausztriai Bécsújhely néhány övezetében, közölte az osztrák közszolgálati média kedden.

A tartományi parlament szeptemberi döntése értelmében egy törvényváltoztatás életbelépésével a településeknek lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk meghatározott zónákban megtiltsák akár a csendben való koldulást is.

Udo Landbauer, a város biztonsági tanácsosa szerint tarthatatlan a helyzet, mert egyre több kéregetőbanda van már Bécsújhelyen. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusának tájékoztatása szerint az utóbbi időben több panasz is érkezett a lakosság köreiből, hogy koldusok zaklatták a járókelőket.

A koldulási tilalom várhatóan a belváros sétálóutcáiban és a bevásárlóközpontok közelében lesz majd érvényben. Amennyiben valaki vét a szabály ellen, akár ezer eurós büntetést vagy három hét elzárást is kaphat, és a koldusok mögött álló személyeket is felkutatják.

Hasonló lépéseket tervez Krems és Tulln városa is.

A Caritas osztrák segélyszervezet bírálta az alsó-ausztriai szigorítást. Indoklásuk szerint nem a szegények, hanem a szegénység ellen kellene küzdeni.

Az utóbbi időben több osztrák településen is szabályozták a kéregetést.

Májustól koldulási tilalom van érvényben a felső-ausztriai Linz belvárosi részein. Az év elején számos lakossági bejelentés érkezett, mert a városban romániai koldusok szervezett csoportjai okoztak problémát.

Salzburg városa tavaly júniusban már határozott arról, hogy mely övezetekben tilos koldulni. A város alpolgármesterének tájékoztatása szerint a rendelet bevezetését követően 180-ról 130-ra csökkent a városban élő koldusok száma. Idén májusban szigorították a rendelkezést, és a tilalmi zónát kiterjesztették több belvárosi részre is. A szabályokról szóló német, román, magyar, bolgár és roma nyelvű ingyenes füzetet mintegy háromezer példányban készítették el.

Vorarlberg tartomány Dornbirn, Bludenz és Bregenz városaiban már tavaly óta tilos kéregetni. Ezen településeken romániai koldusok “sátorvárosai” okoztak felháborodást.

Bécsben nem tiltja szabályozás, hogy valaki csendben kéregessen. A fővárosban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői szorgalmazzák a tilalom bevezetését.

A Profil című lap tavaly bemutatott felmérése szerint az osztrákok 74 százaléka vezetné be a koldulási tilalmat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik