Nagyvilág

Dubajban épülhet meg az óránként 1220 kilométerrel száguldó vákuumvasút

Ha valahol, akkor itt nagy eséllyel lesz pénz is a futurisztikus terv megvalósítására.

A futurisztikus épületeiről elhíresült Dubaj kedden szerződést kötött a Los Angeles-i központú Hyperloop One céggel, hogy tanulmányozzák a lehetőségét annak, hogy az Elon Musk által megálmodott szupergyors csővasúttal kössék össze a várost az Egyesült Arab Emírségek fővárosával, Abu Dhabival.

A Hyperloop lényege, hogy az utasokat egy kapszulába ültetik, amely egy vákuumcsőben 1220 km/órás sebességgel száguld. Az ötletgazda Elon Musk a Tesla elektromos autókkal és a SpaceX magán-űrvállalattal vált közismertté, de nem fogott bele az ötlet megvalósításába, inkább nyilvánosan elérhetővé tette a részleteket, másokra bízva a kivitelezést.

Korábban még az is felmerült, hogy Budapest, Pozsony és Bécs között építenék meg az első Hyperloopot, aminek köszönhetően percek alatt el lehetne jutni az egyik városból a másikba. Dubajban azonban nagyobb esély mutatkozik az ötlet megvalósítására, amit azzal nyomatékosítottak, hogy a szerződést a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres Burdzs Kalifa tetején írták alá.

A tervek szerint a vákuumvasút megépülésével 12 percre rövidülne a jelenleg több mint egyórás út Dubaj és Abu Dhabi között. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik