Nagyvilág

A dél-koreai Habony miatt tartottak házkutatást a Samsungnál

A gyanú szerint hatalmas összeget adott a vállalat az elnök informális tanácsadója lányának, lovaglóedzésre.

Házkutatást tartottak a Samsung szöuli irodáiban kedden, a dél-koreai elnök korrupciós botránya kapcsán. Az ügyészség annak próbál utánajárni, hogy a vállalat adott-e pénzt Pak Gun Hje közeli barátja, Csoj Szun Szil lányának.

Csoj Szun Szilt azzal vádolják, hogy bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt neki, sőt, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz és államtitkokhoz fért hozzá. A gyanú szerint közpénzeket is sikkasztott.

Az államfő bocsánatot kért ugyan Csoj Szun Szil szerepe miatt, de egyre többen szólítják fel lemondásra. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a Samsung 868 millió forintnyi összeget adhatott egy cégnek, amit Csoj lányával közösen birtokolt, hogy finanszírozzák a lány németországi lovaglóedzéseit. Két lovas szövetség irodáit is megszállták az ügyészek.

Szombaton tízezrek tüntettek Szöulban a botrányba keveredett elnök távozását követelve. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Pak Gun Hje népszerűsége történelmi mélységbe, 5 százalékra süllyedt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik