Nagyvilág

Szír lakásbelsőt építettek fel az IKEA-ban

Hetekig az volt, hogy bement a norvég konyhabútort venni, erre nem egy csilivili műlakást látott az IKEA áruházban, hanem egy háborús övezet nyomorát. Jótékonysági akció, új vonalon.

25 négyzetméter, ytongos falakkal körberakva, vakolatlanul, betört ablakokkal, ponyvákkal fedett nyílászárókkal, szegényes berendezéssel. Így képzeli el az IKEA a jelenkori szíriai otthonokat. Legalábbis erre utal, hogy egy jótékonysági akció keretében egy norvégiai IKEA-áruház egy tipikus showroomját (tudja, ahol egy komplex kis lakás van felépítve) a szír ügynek rendeztek be.

25m2 SYRIA from POL on Vimeo.

Hogy az egész módszer bizarrságát fokozni lehessen, a belső berendezési tárgyakon klasszikus IKEA-s címkék vannak. Ezeken nem az adott tárgy funkcionalitásáról és áráról írnak, hanem a szír helyzetről, arról, hogyan kell élelem, gyógyszerek és tiszta víz nélkül elviselniük a háború borzalmait az ott élőknek.

Az akcióval a Vöröskeresztnek is gyűjtenek adományokat.

A lakásbelsőt amúgy nem a kisujjukból szopták a skandinávok, ez egy létező damaszkuszi lakásbelső replikája. Az egész a POL reklámügynökség ötlete volt, akik jártak az igazi lakásban is, innen jött az ötlet, hogy nem egy posztert tesznek ki az amúgy menekültbarát IKEA-ba, hanem újraalkotják a lakást. A projekt mára kifutott, október 17-31. között mintegy 40 ezren látták, és rendesen meg is döbbentette a burzsuj skandináv otthonokhoz szokott norvégokat.

(AdWeek)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik