Nagyvilág

Vízágyúval és könnygázzal mentek neki az Erdogan ellen tüntetőknek

Vízágyút és könnygázt vetettek be szombaton a török hatóságok Isztambulban tüntetők ellen, hogy távol tartsák az aktivistákat a Cumhuriyet című ellenzéki lap székhelyétől - jelentette a Reuters hírügynökség tudósítója.

A Reuters egy másik újságírója szerint könnygáz lepte el Isztambul Sisli nevű negyedének néhány utcáját, miközben rendőrségi helikopterek köröztek a helyszín felett.

Az emberek mindössze órákkal azt követően vonultak utcára, hogy

a török hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását.  

Isztambul, 2016. november 5.  A török ellenzéki politikusok letartóztatása miatt tüntetők és rendőrök összecsapása Isztambulban 2016. november 5-én. A török hatóságok két napja vették őrizetbe a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét - tartományi és körzeti pártvezetőket a délkeleti Adana tartományból - , miután a HDP két társelnökét előzetes egy nappal korábban letartóztatásba helyezték. Egyebek mellett fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységgel vádolják őket. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Emellett a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét vették őrizetbe, miután a HDP két társelnökét már péntek reggel előzetes letartóztatásba helyezték. Minderre a július 15. sikertelen puccskísérletet követő terrorellenes vizsgálatok keretében került sor, ami a Nyugat éles bírálatát váltotta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik