Nagyvilág

Ha eddig kételkedett volna, Julian Assange hivatalosan is Putyin-talpnyaló lett

Pénteken (ma, a fáradtabbak kedvéért) megjelent egy előzetes egy 25 perces exkluzív interjúból Julian Assange-zsal (-val, -dzsal), vajon hol máshol, mint Vlagyimir Putyin zsebújságában, a Russia Today-ben. 

Az interjú a londoni ecuadori követségen készült, ahonnan Assange Ecuador nagy bánatára továbbra sem teheti ki a lábát, mert letartóztatnák, hogy kiadják Svédországnak szexuális zaklatásért.

Assange olyan hihetetlen újdonságokat mond benne, hogy – üljön le és kapaszkodjon meg – Szaúd-Arábia támogatja az ISIS-t. És nem csak ám úgy véletlenül, renegát hercegek, hanem maga a szaúdi kormány. Ebben egyébként a világon semmi újdonság nincs, hiszen aki egy kicsit is követte a Közel-Kelet eseményeit, pontosan tudja, hogy a szaúdiak kiket támogatnak, és az sem nagy titok, hogy miért. Az ISIS például azért volt nekik hasznos, mert a szélsőséges szunnita szaúdi kormánynak jól jön, ha a muszlim halálfalók az iraki és szír síita kormányokat támadják, és ezzel ellensúlyozzák például Irán szerepét a régióban. Ettől még nem lesz oké, de ismert tény.

A világ egyeteln screenshotban
A világ egyeteln screenshotban

Assange viszont továbbviszi az egészet, és kijelenti, hogy

Clintont és az ISIS-t ugyanabból a pénzből támogatják.

Hiszen a szaúdiak adtak a Clinton alapítványnak is támogatásokat. Igen, egyébként, a szaúdiak az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesei a térségben, ami önmagában is elég gáz. Ettől még Clinton nem lesz bármelyik amerikai elnöknél jobban a szaúdiak bábja, hiszen az olajkirályság lobbija eddig is brutálisan erős volt Amerikában. Obama alatt ugyanúgy, mint Bush alatt. Ez pedig természetesen probléma, már magában az is meglepő, hogy az Egyesült Államok ennyire elkötelezte magát a muszlim világ szunnita frakciója mellett. Ráadásul Szaúd-Arábia gyakorlatilag a British Petroleum és az ISIS szerelemgyereke létező államként.

De ez az egész sokkal szebben hangzik mondjuk Mark Ames szájából, mint amikor Julian Assange mondja, hiszen a Wikileaks mostanra gyakorlatilag az orosz kormány szatellitszervezeteként működik, Assange pedig csak olyan információkat szivárogtat a választások előtt, amik Donald Trumpot segíthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik