Nagyvilág

Donald Trump

A legfontosabb adatok a Republikánus Párt elnökjelöltjéről.

Születési idő: 1946. június 14.

Születési hely: Queens, New York City, New York állam

Tanulmányok: Az érettségit az egyik legrégebbi amerikai katonai magán-középiskolában szerezte meg New York államban. Felsőfokú tanulmányait a bronxi Fordham egyetemen kezdte meg, majd a Pennsylvania Egyetemen működő Wharton üzleti iskolában diplomázott.

Karrier: Még egyetemi évei alatt elkezdett dogozni édesapja, Fred Trump ingatlanfejlesztő cégénél, aminek vezetését 1971-ben vette át. A Trump Organizationra átnevezett cég elnökeként az addig alacsony jövedelmű emberek számára lakásokat építő vállalkozásával betört Manhattanbe, ahol luxusingatlanok fejlesztésébe kezdett. A nyolcvanas évekre az egyik legismertebb ingatlanmágnássá vált, és a Trump nevet az egyik legismertebb világmárkává tette, önmagát pedig médiahírességgé .

1996-tól 2015-ig az ő tulajdonában volt a Miss Universe szépségverseny, 2003-tól a sikeres The Apprentice című valóságshow producere és műsorvezetője. Vagyonát a  Forbes 3,7 milliárd dollárra becsüli, és ezzel 156. helyen áll a leggazdagabb amerikaiak listáján, míg világszinten a 324. helyen. Először 1988-ban lebegtette meg, hogy indulna az elnökválasztáson. 2000-ben a Reform Párt elnökjelölti címéért szállt versenybe, de végül felfüggesztette kampányát.

Választási ígéretek:

Bevándorlás: Fő ígérete egy határfal építése az amerikai-mexikói határra, amit Mexikóval fizettetne ki. Az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorló kitoloncolását helyezte kilátásba, de ettől két héttel a választás napja előtt visszatáncolt, és már csak a jelenlegi törvények betartásáról beszél, és a bűnöző illegális bevándorlók kitoloncolásáról. Csökkentené a legális bevándorlók számát. Korábban a muzulmánok beutazásának ideiglenes tiltásáról beszélt, ezt mostanra arra módosította, hogy egyes országokból „extrém vizsgálat” után engedne be embereket – ez vonatkozik a szíriai menekültek befogadására is, amit ideiglenesen felfüggesztene.

Külpolitika: Az amerikai érdekek érvényesítését mindenek elé helyezné, szorosabb együttműködést javasolt Oroszországgal, megkérdőjelezte a NATO szerepét. Kilátásba helyezte, hogy csak pénzért cserébe védené meg a NATO-tagországokat, és nagyobb pénzügyi hozzájárulást az amerikai hadsereg védelméért cserébe az Egyesült Államok ázsiai és európai szövetségeseitől. Egyik fő ígérete az Iszlám Állam elpusztítása, és erre akár szárazföldi erők bevetésére is hajlandó lenne.

Gazdaság: A hagyományos republikánus politikával szembemenve a szabadkereskedelmi egyezmények ellen szólalt fel. Ellenzője az Obama-kormányzat által létrehozott Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP), és újratárgyalná az NAFTA-t (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) az amerikai munkahelyek védelmében, és védővámok bevezetését lebegtette meg Kínával szemben. Nagy adóreformot ígér, csökkentené az iparűzési adót és a leggazdagabb amerikaiak adóterheit. A munkahelyek számát az adók csökkentésével, az infrastruktúra fejlesztésével és a szabályok csökkentésével növelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik