Nagyvilág

Vad ötletelés és hőbörgés követte a Brexit-döntést

Mindenki mást mond a bírósági döntéssel kapcsolatban, előkerült az előrehozott választás, az újabb népszavazás és a parlament döntése is. A kormány kitart az eredeti elképzelés és a távozás mellett.

Felkészületlenül érhette a brit kormányt a brit legfelsőbb bíróság döntése, miszerint az Európai Unióból való brit kilépésre, a Brexitre a választók mellett a parlamentnek is igent kell mondani, mielőtt a rettegett 50. cikkelyt élesítik. A Guardian szerint a brit kormány kitart amellett (és fellebbezett is a döntés ellen), hogy a bírósági döntés ellenére maradhat a menetrend úgy, ahogy tervezték.

Theresa May kormányfő korábban közölte: márciusban indul hivatalosan a kilépési folyamat. Most is állítják, nem lesz késedelem.

A maradáspárti képviselők – akik egyes számítások szerint többségben vannak a brit törvényhozásban – most örvendenek, remélik, hogy megálljt parancsolhatnak a Brexitnek. Skócia se kesereg, ők azt remélik, így több beleszólásuk lesz az ügybe (a skótok korábban belengették, hogy megint függetlenségi népszavazást írnak ki, ha Nagy-Britannia távozik az unióból).

Nicola Sturgeon skót első miniszter közölte is, hogy mérlegeli a kormánya, hogy beszálljon a mostani jogi csatározásba.

A távozáspárti képviselők között már terjed az a nézet, hogy May bukhatna a bíróság győzelmével, jöhetnének az előrehozott választások. A kormány persze bizakodó és szilárd, még ha a főbíró közölte is, hogy nincs meg a kormányzatnak a hatalma a parlament kikerülésére. May amúgy meglepően hátrébb lépett, nem kommentálta a bírósági döntést, és hétfőn is egy miniszterét küldi majd a Képviselőházba tartani a frontot, amíg ő Indiába látogat.

Egyes vélemények szerint ha a parlamentnek is kell döntenie, ők úgyis megszavazzák a brexit továbbgörgetését. A Munkáspárt álláspontja az, hogy tiszteletben tartják a választók döntését, de átláthatóságnak és elszámoltathatóságnak kell lenni a parlament döntésével kapcsolatban. A balos pártból elhangzott olyan vélemény is, hogy új népszavazást kéne kiírni.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) természetesen teljesen felháborodott a bírósági döntésen és közölte, a bírósági rendszert meg kell reformálni. Nigel Farage, a párt vezetője egyenesen árulásról beszélt és közharagra figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik