Nagyvilág

Tömegével nyugdíjaztatták magukat a bírók Ukrajnában a vagyonbevallási kötelezettség miatt

Több száz bíró kérte nyugdíjazását vagy mondott fel állásából amiatt, hogy idén bevezették az elektronikus úton történő vagyonbevallási kötelezettséget számukra, mondta el az MTI kijevi tudósítójának csütörtökön Volodimir Feszenko ismert ukrán politológus, a Penta politikai kutatóközpont vezetője.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan, a tervek szerint még ősszel a bíróságok reformja keretében megkezdődik Ukrajnában a bírák újraminősítése, aminek során megvizsgálják bevételeiket és a vagyonukat is. Szavai szerint számos bíró éppen ettől tartva inkább úgy döntött, hogy visszavonul, mintsem ki kelljen töltenie a bevallást.

A szakértő kifejtette, hogy az állami korrupció elleni küzdelmet azért tehetik hatékonyabbá az úgynevezett e-bevallások, mert azok a korábbiaktól eltérően nyilvánosak, bárki számára hozzáférhetők, másrészről pedig jelentősen bővebb információkat tartalmaznak a bevallásra kötelezettek vagyonáról. Elmondta, hogy míg korábban csupán éves bevételüket, valamint ingatlanjaikat kellett bevallaniuk a választott képviselőknek, illetve a kinevezett köztisztviselőknek, úgy az e-deklarációkban már számot kell adniuk bankbetétjeikről, készpénzükről és további értéktárgyaikról, például a tulajdonukban lévő ékszerekről, festményekről is.

Érdekességként kiemelte: a bevallásokból kiderült, hogy számos kormánytag, parlamenti képviselő, magas beosztású tisztségviselő jelentős összeget tart készpénzben, főként dollárban. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez nemcsak a tisztségviselőkre jellemző, hanem országos jelenség, melynek oka az ukrán bankokkal szembeni bizalmatlanság. Tudomása szerint a lakosságnál készpénzben tartott megtakarítások összességében elérik a 10 milliárd dollárt. Ebből a 450 fős parlament képviselői együttesen megközelítőleg félmilliárd dollárt tartanak maguknál készpénzben.

Más megközelítésben viszont a nagy összegű készpénzek a feketegazdaság jelenlétének a jelei, mutatott rá.

Eszerint Ukrajnában jellemzően sokan készpénzben, azaz nem banki átutalással fizetik ki például beosztottaik bérét. Hozzáfűzte, hogy egyes adatok alapján a feketegazdaság aránya csaknem 50 százalékos jelenleg Ukrajnában.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami, kormányzati és önkormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak, ügyészeknek és egyéb hivatalnokoknak elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz Kijevnek.

A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik