Nagyvilág

A török puccs miatt ezerkétszáz csendőrt függesztettek fel

Több mint ezerkétszáz csendőrt függesztettek fel állásából csütörtökön Törökországban a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében.

A török belügyminisztérium közlése szerint az érintettek kapcsolatban állnak azzal az – amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok által kiépített – nemzetközi hálózattal, amelyet Ankara a hatalomátvételi kísérletért felelőssé tesz.

Az összeesküvők és támogatóik ellen indított átfogó nyomozások a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.

Az államcsínykísérlet után Törökországban rendkívüli állapotot hirdettek, amely során a kormány a csendőrséget teljes mértékben a belügyminisztérium ellenőrzése alá vonta.

Az incidens óta eltelt három és fél hónapban a török hatóságok több mint 110 ezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel munkaköréből hasonló indokkal. Az Anadolu állami hírügynökség adata szerint július elején Törökországban 2 millió 452 ezer közalkalmazott dolgozott.

Mehmet Müezzinoglu munkaügyi miniszter az Anadolunak adott interjújában csütörtökön bejelentette: 2017-ben 60 ezer embert vesznek fel az állami szférába, főként az egészségügyi és az oktatási tárcához, valamint a rendőrséghez.

Egy múlt heti törvényerejű rendelet értelmében a közalkalmazotti vizsgán sikeresen teljesítőknek ezentúl biztonsági vizsgálaton is át kell esniük, mielőtt munkába állhatnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik