Nagyvilág

Obamát már el is kezdték kiköltöztetni

Ugyan a választás csak jövő héten lesz, az elnökváltás pedig csak hetekkel később, kedden mégis elkezdték kiköltöztetni Obama elnök hagyatékát a Fehér Házból.

Az elnöki papírokat, feljegyzéseket, levelezéseket és emaileket őrzött konvojokban és repülőgépeken szállítják Chicagoba, ahol Obama elnöki könyvtára lesz. A papírok tulajdonjoga átkerül a Nemzeti Archívumhoz és a szövetségi államhoz, ha Obama elhagyja a posztját.

A washingotni archívum központjában már kedden pakolták a dobozokat a munkások, amiket pontosan felcimkéztek, hogy később rendszerezzék őket.

Az elnöki könyvtárak Franklin D. Rooseveltnél kezdődtek. George Washington még Mount Vernonba szállította a papírjait, hogy ott nyugodtan tanulmányozhassa őket. Rooseveltnek viszont erre nem volt lehetősége, és a halott elnök iratait a korábbi könyvtárába szállították át a New York-i Hyde Parkba. 1978-ban végül hivatalosan is kötelezték ugyanerre az elnököket.

Nem egyszerű munka egyébként, a nyolcéves cuklus alatt feljegyzések százmilliónyit kell elraktározni, hogy később kutathatóak legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik