Nagyvilág

Dolgok, amik miatt nagyon sokáig emlékezni fogunk Michelle Obamára

Dolgok, amik miatt nagyon sokáig emlékezni fogunk Michelle Obamára

Tudom, hogy neked menned kell, de nem lehetne, hogy őt megtartjuk még négy évig?

– kérdezte Jimmy Kimmel Barack Obamától múlt hét keddi műsorában.

A kérdés azután érkezett, hogy Obama közölte:

ha újra indulni akarnék az elnökválasztáson, Michelle elválna tőlem.

Viszont látható, nemcsak hozzá, feleségéhez is egyre többen ragaszkodnának. Ez nem meglepő, hiszen miután egyik elnökjelölttől sincsenek túlzottan elragadtatva Amerikában, egyre többen felvetették, mi lenne, ha Michelle Obama lenne az Egyesült Államok következő elnöke. Pedig Obama kedden is megerősítette: minden nő az életében alig várja, hogy normálisabb életet élhessen.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A téma nem most került terítékre először, még 2012 áprilisában egy kislány megkérdezte a First Lady-től, tervezi-e, hogy valaha indul az elnökválasztáson. Michelle egyértelműen válaszolt: egyáltalán nem. Azt mondta, az elnökség egy nagyon nehéz munka, és vannak más módjai is az emberek segítésének.

Idén januárban Barack Obama is cáfolta az efféle híreszteléseket, ő azt mondta:

három dolog biztos az életben, a halál, az adók és az, hogy Michelle nem indul az elnökségért.

Márciusban Michelle újra megerősítette, hogy ugyan soha nem indul a választásokon, azt akkor is jelezte, hogy segíteni szeretne az embereken, de állítása szerint gyermekei miatt nem akar ő lenni az amerikai elnök.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Obama bizalmasai is szivárogtattak ki belső információkat, egyikük szerint gyakorlatilag nincs esély a Michelle-elnökségére. A modern amerikai First Lady-kről könyvet író Kate Andersen Brower szerint az élet a Fehér Házban frusztráló és elszigetelt, és sok nő boldogtalan itt. Ő úgy gondolja, Obama felesége úgy élte meg ezt a nyolc évet, mintha börtönben lett volna.

De miért is ragaszkodik mindenki ennyire Michelle Obamához? Azért, amiért Hillary Clinton csütörtökön azt kérdezte:

Komolyan, van bárki, aki inspirálóbb, mint Michelle Obama?

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Obama felesége ekkor is történelmet írt, hiszen férjével együtt már korábban is nyíltan kiálltak a demokrata elnökjelölt mellett, de ez volt az első alkalom, hogy Michelle Obama és Hillary Clinton együtt lépett színpadra. Michelle elmondta, tudja, hogy sokaknak furcsa, hogy egy First Lady ennyire elkötelezi magát egy elnökválasztási kampányban.

Ez lehet, hogy igaz is, de az is, hogy ez egy példa nélküli elnökválasztás, ezért vagyok itt

– mondta.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Michelle Obama beszédet mondott a november 8-i elnökválasztás hajrájában, Trump nőket becsmérlő beszédének nyilvánosságra kerülése után úgy érezte, ő sem hagyhatja szó nélkül a történteket, beszédét pedig többen az idei amerikai elnökválasztás legerősebb beszédeként tartják számon.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Úgy beszélt a republikánus elnökjelöltről, hogy közben egyszer sem mondta ki a nevét, csak jelezte, hogy ami elég, az elég. Két lány édesanyjaként és rengeteg nőért végzett önkéntes tevékenysége nyomán érthető, hogy Trump nőellenes kijelentései nem hagyták nyugodni. Ezek csak az elmúlt hónapok történései, azonban Michelle Obama már 2009 januárja óta az Egyesült Államok First Lady-je, az évek alatt végzett munkája pedig nem csak beszédekből állt.

Nem véletlenül került fel 2006-ban az Essence “A világ 25 leginspirálóbb nőjének” listájára, ott van a Harvard top 100-ában is, a Vanity Fair pedig “A világ 10 legjobban öltözött nője” közé választotta. Igen, Michelle stílusa miatt is beírta magát a First Lady-k történelemkönyvébe, de ennél sokkal fontosabb dolgok miatt fogunk rá még sokáig emlékezni.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az amerikai elnök a Glamourba írt egy cikket idén nyáron, Michelle a CNN-t választotta, ahol megosztotta afrikai útjának tapasztalatait. Korábban is járt már Afrikában, ahol az ottani fiatalok egészségével és oktatásával foglalkozott.

Ezek a lányok nem kevésbé okosak, mint a saját lányaim, ezért ugyanolyan oktatás jár nekik is. Az egyetlen dolog, ami elválasztja őket az én gyermekeimtől, az a földrajz és a szerencse

– mondta Michelle.

Járt Marokkóban és Libériában is, ahol találkozott lányokkal, akik orvosok, tanárok, cégvezetők vagy mérnökök szeretnének lenni, ha felnőnek. A First Lady beszámolója alapján egyikük például elnöknek készül, hogy harcolhasson a nők jogaiért és a globális felmelegedés ellen.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Ezek után Barack és Michelle Obama megalapította a Let Girls Learn szervezetet 2015 márciusában. Így akartak további erőfeszítéseket tenni az afrikai lányok tanulásának segítéséért.

Egy lány oktatása egyenlő egy egészségesebb család építésével, egy erősebb közösséggel és egy jobb jövővel. Sajnos ma több, mint 62 millió lány nem jár iskolába világszerte. Magamat és a saját gyerekeimet látom ezekben a lányokban, ezért nem tudom őket cserben hagyni.

Nem ez az egyetlen szervezet, ami Michelle Obama nevéhez kötődik, ő hozta létre a Let’s Move-ot is, ami a gyerekkori elhízást szeretné megállítani. A First Lady szeretné, ha azok a gyerekek, akik ma születnek, egészségesebben nőnének fel, ezért ellátja a szülőket hasznos tanácsokkal és támogatja az iskolák ellátását egészségesebb ételekkel. Az ilyen célok miatt pedig Michelle simán bevállalja, hogy beáll hullahopp karikázni a gyerekekhez.

8 April 2012 - Washington, D.C. - President Barack Obama, First Lady Michelle Obama and daughters Sasha and Malia Obama walk across Lafayette Park to attend easter services at St. John's Episcopal Church. (Photo by Kristoffer Tripplaar/Pool/Corbis via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ezeken a nemes célokon túl Michelle a hétköznapokban sem volt egy átlagos, unalmas First Lady. Mindenki szívébe belopta magát, amikor férjével a 106 éves Virginia McLaurint fogadták, majd meg is táncoltatták. Az Egyesült Államokban és Kanadában minden év februárjában tartják az Afroamerikai Történelem Hónapját. Virginia McLaurin az ünnepségsorozat alkalmából látogathatott el a Fehér Házba. Michelle azt mondta az idős hölgynek:

amikor felnövök, olyan szeretnék lenni, mint ön.

Mrs. Obamára figyelt a világ akkor is, amikor közös videoklipet forgatott az amerikai stand-up komikus, Jay Pharoah-val. A kisfilmet a Better Make Room kampány keretein belül készítették, aminek lényege, hogy a diákok személyes sikerei és történetei hasonló formában jelenjenek meg a közösségi médiában, mint a hírességekkel, sportolókkal kapcsolatos hírek. Michelle ekkor is kifejezte a tiszteletét azoknak, akik keményen tanulnak az iskolában.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Idén szeptemberben Stephen Colbert vendége volt a The Late Show-ban, ahol a First Lady többek között egy címlapfotó kapcsán arról is beszélt, hogy mennyire nem könnyű fotót készíteni az amerikai elnökről, mennyi türelmet igényel. Ezek után Stephen Colbert megkérdezte Michelle-t, tudná-e utánozni a férjét, ami olyan jól sikerült neki, hogy a felvétel bejárta az internetet.

A sort még sokáig lehetne folytatni, azt is érdemes felidézni, amikor Michelle Obama James Corden, a Carpool Karaoke című műsorában énekelt többek közt Stevie Wondert és Beyoncét, ráadásul nem is rosszul. A műsorhoz csatlakozott aztán Missy Elliot is, Michelle ekkor is bebizonyította, hogy több, mint egy átlagos First Lady.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az már csak hab a tortán, hogy Michelle és Barack kapcsolata még a filmes világot is megihlette, és Richard Tanne megrendezte első filmjét, a Southside with you-t. A film egyetlen délutánt mesél el: a házaspár első randiját. A trailert itt bárki megnézheti.

Hiába mondta már el ennyiszer, hogy kizárt, hogy valaha ő lesz az Egyesült Államok elnöke, abba azért érdemes belegondolni, hogy ha Clintont most megválasztják, akkor az első fekete és az első női elnök után

Michelle lehetne az első fekete női elnök. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik