Nagyvilág

Kézikönyvvel készülnek a litvánok egy esetleges orosz megszállás ellen

Kézikönyv segítségével faragna ellenállókat a litván állampolgárokból a helyi védelmi minisztérium egy esetleges orosz megszállás esetén – írta honlapján az RT orosz állami televízió.

Fontos, hogy a civilek megpróbáljanak ellenállni, ami megnehezíti az agresszornak, hogy kényelmesen berendezkedjen az adott országban

– hívta fel a figyelmet a 75 oldalas kiadvány, amelyből eddig 30 ezer példányt nyomtattak.

A kézikönyv az orosz okkupáció teljes folyamatát részletezi: a média finom irányításától az oroszokkal rokonszenvező népesség mozgósításán és a hibrid hadviselésen át a totális megszállásig. A könyvecske még a litván és az orosz hadseregben használt harckocsik és fegyverek típusait, illetve azok használatát is ismereti az állampolgárokkal.

A kiadvány partizánokat faragna az állampolgárokból arra az esetre, ha a hagyományos litván haderő már csődöt mondott. A kézkönyv tájékoztat arról, hogyan öltözik egy partizán a hideg télben, hogyan állapítja meg az időt a nap állásából, és hogyan készíthet áramforrást az otthonában fellelhető dolgokból. A litvánok azt is megtudhatják, hogy a védelmi minisztérium szerint egyebek mellett a nedves törlőkendőre és a gumióvszerre is szükség lehet az erdőben való bujkálás során.

Bár az oktatókönyv egy ideig szórakoztató a maga komolyságával, amellyel egy valószínűtlen háborúra készül, végigolvasása depresszióhoz vezethet

– írta weboldalán az RT.

A Krím-félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta ez már a harmadik hasonló jellegű litván brosúra.

Juozas Olekas litván védelmi miniszter szerint az útmutatóval nemcsak a közel 3 milliós litván lakosságnak akarnak segíteni, de azt is meg akarják mutatni, hogy “bárki, aki erőszakkal átlépi a határunkat, ellenállásra számíthat” – tette hozzá az RT honlapja, nem mulasztva el megjegyezni, hogy a Rand Corporation amerikai kutatóintézet szerint Oroszországnak nem kellene több 60 óránál ahhoz, hogy legyűrje a három balti államot.

Litvánia, Lettország és Észtország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, amely idén a balti államok fokozott kérésére úgy döntött, hogy az orosz fenyegetés miatt megerősíti katonai jelenlétét keleti határvidékén.

Litvániában mintegy 160 ezer fős orosz kisebbség él. Ugyanakkor a balti államnak csupán a Moszkva szövetségesének számító Fehéroroszországgal, illetve az orosz területnek számító kalinyingrádi régióval van közös határa, magával Oroszországgal nincs.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik