Nagyvilág

A sztálini politikai megtorlás áldozataira emlékeztek Oroszországban

Miközben több helyen elkezdtek ismét hivatalos és félhivatalos emlékműveket emelni Sztálinnak.

Moszkvától Vlagyivosztokig megemlékezéseket tartottak a hétvégén Oroszországban a ’20-as évek végétől az ’50-es évekig tartó sztálini megtorlás áldozatainak millióiról. Oroszországban október 30. a politikai megtorlások áldozatainak emléknapja, az orosz Legfelsőbb Tanács 25 évvel ezelőtt hozott törvényeket az üldözött személyek és népek rehabilitálásáról.

Moszkvában a Lubjankán, a KGB volt székháza (jelenleg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB központja) előtt a Memorial társaság szervezésében éjszakába nyúlóan tartott a szovjet kommunista diktatúra legvéresebb éveiben, a “Nagy Terror” idején (1937-ben és 1938-ban) kivégzett politikai foglyok neveinek felolvasása.

Vasárnap koszorúztak és gyászszertartást tartottak Magadánban, Arhangelszkben, Murmanszkban, Elabugban, Volgográdban, Orenburgban, Novoszibirszkben, Irkutszkban és más városokban is. A murmanszki szertartáson a Roszbalt orosz hírügynökség beszámolója szerint egyebek között arra figyelmeztettek, hogy Oroszországban több helyen, például a Tveri megyében és Penzában elkezdtek ismét hivatalos és félhivatalos emlékműveket emelni Sztálinnak.

Szombaton több tucatnyian emlékeztek meg a szomszédos Fehéroroszország fővárosában is. A minszki tűntetést, noha azt előre nem engedélyeztették, nem zavarták szét a hatóságok.

A moszkvai magyar kulturális intézetben pénteken történész kerekasztal-beszélgetést tartottak Németh István, Alekszandra Sztikalina, Olga Havanova és Bethlen István egyetemi tanár részvételével, aki a Donszkoj kolostor sírkertjében megkoszorúzta nagyapja, az 1946-ban szovjet börtönkórházban elhunyt Bethlen István magyar miniszterelnök jelképes síremlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik