Nagyvilág

Orosz invázióra készíti fel a lakosságot a litván kormány

Súlyos dolgokat tartalmaz az új polgári védelmi tájékoztató füzet.

Polgári védelmi tájékoztató füzetet adott ki Litvánia az állampolgárai számára, amely arról tartalmaz információkat, hogy mi a teendőjük egy esetleges orosz invázió esetén. A több tízezer példányban terjesztett, több mint 70 oldalas tájékoztatóban figyelmeztetik a lakosságot, hogy Oroszország kész katonai erőt használni szomszédjai ellen.

A litván kormány egy telefonvonalat is létrehozott, amelyen az ellenséges kémtevékenységet lehet jelenteni. Az állambiztonsági miniszter arra figyelmeztetett, hogy bármely litván állampolgár kémkedés célpontjává válhat.

A balti államok kapcsolata a Krím 2014-es megszállása óta romlott meg súlyosan Oroszországgal. Azóta már több hasonló tájékoztató kiadvány jelent meg a litván védelmi minisztérium gondozásában, de a mostani az eddigieknél borúlátóbb. Leírják, mi a teendőjük az állampolgároknak, ha orosz tankkal találják szembe magukat, hogyan meneküljenek a lövések elől, hogyan kerüljék ki az aknákat, sőt, hogyan éljenek túl a szabadban.

A füzet arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a polgári lakosság felkészült az ellenállásra, az agresszornak sokkal nehezebb dolga van a katonai megszállás véghezvitelében. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik