Nagyvilág

Hatékonyabb büntetést keres a halál helyett az iráni miniszter

Szerinte is túl sok kivégzést hajtanak végre a közel-keleti országban.

Az iráni igazságügyi miniszter szerint foglalkozni kell azzal, hogy nagyon sok esetben alkalmazzák a halálbüntetést, és más, hatékony büntetési módot kell keresnie az igazságszolgáltatásnak.

Szeretnénk megtalálni azt a leghatékonyabb büntetési módot, amellyel kiválthatjuk a halálbüntetést

– fogalmazott Musztafa Purmohammadi. Hozzátette azt is, hogy a halálbüntetést nem szüntetnék meg teljesen, azt megtartanák a korrupt emberek számára.

A miniszter szerint a halálbüntetésnek az elmúlt években nem volt visszatartó ereje. Tavaly 977 kivégzés volt Iránban, nagyrészt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, az előző évben pedig 743.

Iránban egyébként komoly vitát váltott ki, hogy kell-e a halálbüntetést alkalmazni a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetén. Ezt a saría sem írja elő, amely az iráni büntetőjog alapja.

Az Amnesty International áprilisban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a világban végrehajtott kivégzések 89 százaléka Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában történik, de ebben nincsenek benne azok a kivégzések, amelyeket Kínában hajtanak végre, mert az ottani adatokat igyekeznek titokban tartani. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik