Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

A szíriai menekülteknek túl konzervatívak a németországi arab mecsetek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 28. 20:55

Inkább elmennek a török mecsetekbe, ahol egy szót sem értenek, vagy otthon imádkoznak.

Túl konzervatívak a németországi arab mecsetek az országba érkező szíriai menedékkérőknek – kinézik őket az öltözetük és a kinézetük miatt, az igehirdetést pedig elképesztően vaskalaposnak tartják. Vannak, akik inkább a török mecsetekbe mennek, mert bár nem értenek egy szót sem az elhangzottakból, de senki nem szól rájuk azért, mert nincs szakálluk, vagy rövidnadrágot vesznek fel.

A problémának több gyökere is van. Egyrészt vannak olyan mecsetek, amelyeket ultrakonzervatív országok finanszíroznak, mint Szaúd-Arábia és az öböl menti államok, ennek megfelelő a szellemiségük. Másutt nincs pénz arra, hogy megfizessenek egy felkészült imámot, ezért olyan konzervatív imámok hirdetik az igét, akik nincsenek tisztában a modern teológia alapvetéseivel.

A Reuters hírügynökségnek arról beszélt egy szíriai menekült, hogy Berlinben, egy vahabita mecsetben a hitszónok azt mondta: a vallásban minden újítás félrevezetés, a félrevezetés pedig a pokolba visz. Ilyesmit soha nem hallott Szíriában, ahogy ahhoz sincs hozzászokva, hogy a Korán szó szerinti értelmezését próbálnák ráerőltetni a hívőkre.

Arra már a német hírszerzés is figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy lehetőleg ne a szalafista vagy vahabita mecsetek környékén helyezzék el a menedékkérőket, mert ezek a közösségek kifejezetten igyekeznek behálózni és sokkal konzervatívabb irányba terelni őket.

A hírügynökség példaként említi, hogy arról a fiatal férfiról, aki merényletre készült és október elején lett öngyilkos a börtönben, a testvére és barátai azt mondták, hogy egy berlini imám mosta át az agyát. A szíriaiak is tartanak attól, hogy ha arab mecsetekbe járnak, a környezetük és a hatóságok radikálisnak nézik őket.

Németországban egyébként az olyan egyházak, mint a katolikusok, protestánsok vagy zsidók, részesülhetnek állami finanszírozásban, a muszlimok viszont nem, mert nincs olyan egységes szervezetük, mint az említett egyházaknak. A német kormány öt évvel ezelőtt iszlám teológiai központokat állított fel, amely részben sikeres volt, a muszlim tanulók iskolai hitoktatásában felkészült oktatók vesznek részt.

A szakértők azt remélik, hogy a menekültek igényeinek megfelelően az arab nyelvű mecsetek a mérsékelt iszlám felé tolódnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.