Nagyvilág

Orosz hadihajók tankolnának a spanyoloknál, hőbörög London

Már közelednek az észak-afrikai partokhoz az orosz hadihajók, amik Szíriába tartanak. Se a britek, se a NATO nem lelkesek, hogy a spanyoloktól kapjanak üzemanyagot.

Aggályaikat is kifejezték a britek Spanyolország felé amiatt, mert a Szíriába tartó orosz hadihajóflotta itt tervez tankolni. Napokig a vezető hírek között volt, hogy orosz hadihajók sokasága hajózott át a La Manche-csatornán Nagy-Britannia partjaihoz közel, egyértelmű erőfitogtatásként. A britek mozgósították a légierő és haditengerészet egy részét, hogy átkísérjék a csatornán Vlagyimir Putyin izmozó flottáját.

A spanyol külügyminisztérium még nem mondott igent az orosz igényekre. Az oroszok amúgy a spanyolok észak-afrikai exklávéjában, Ceutában akarnak megállni felvenni némi üzemanyagot. A NATO eközben közölte, hogy a Szíria felé tartó flottilával az az alapvető gond, hogy Aleppó civiljeinek bombázásába fognak becsatlakozni. A brit miniszterelnök, Theresa May szóvivője közölte:

A miniszterelnök világos volt abban, hogy együtt akarunk működni más partnerekkel, hogy fokozzuk a nyomást Oroszországon, hogy állítsa le Aleppó bombázását. Ez az, ami itt igazán számít.

Frissítés: Oroszország spanyolországi nagykövete szerdán közölte a külügyminisztériummal, hogy visszavonja a kikötési kérelmet.

(Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik