Nagyvilág

Gigabotrányt okozott a dalai láma Csehországban

A legfőbb buddhista vezető nemrég Prágában járt, a kultminiszter is fogadta őt, de ezzel óriási lavinát indított el. Most ott tart a dolog, hogy könnyen a magyarországi október 23. mintájára mehet le a megosztott állami ünnepség.

Veszélyezteti a pénteki cseh nemzeti ünnep – Csehszlovákia 1918-as megalakulásának 98. évfordulója – méltóságteljes megtartását a dalai láma múlt heti prágai látogatása miatt kirobbant belpolitikai vita Csehországban.

A dalai lámát egy hete Prágában hivatalában fogadta Daniel Herman, kereszténydemokrata (KDU-CSL) kulturális miniszter, ami kiváltotta Kína rosszallását. Miután a prágai kínai nagykövet ezt közölte Miloš Zeman államfővel, a négy legfőbb cseh politikai vezető közös nyilatkozatot adott ki, amiben biztosították Pekinget, hogy Csehország Kína-politikája változatlan.

Borult a bili

A cseh kormánykoalíció több politikusa, az ellenzék, a közszolgálati média és a független sajtó azonnal élesen bírálta a nyilatkozatot, értelmetlen szervilizmusnak és Prága számára megalázónak minősítette. A vita azután fajult el, hogy kiderült: Zeman állítólag zsarolni próbálta Hermant, hogy ne fogadja hivatalosan a dalai lámát, mert ha fogadja, akkor nagybácsija,

az Auschwitzot is megjárt, Kanadában élő Jiří Brady nem kap tőle október 28-án állami kitüntetést, holott erről az érintettet telefonon már tájékoztatták.

Az államfői iroda tagad, és állítja, hogy Brady sosem volt a kitüntetésre javasoltak listáján, az érintetteket levélben, nem pedig telefonon tájékoztatják. A hívást Brady a Hradzsin szerint rosszul értelmezte. Miután Brady Kanadából Prágába érkezett, és megerősítést nyert, hogy valóban nincs a kitüntetettek listáján, a cseh ellenzék, a kormányoldal egy része, az egyetemi körök, írói, színészi, filmes, diák és más civil szervezetek rendkívül éles kampányt kezdtek az amúgy sem közkedvelt, oroszpárti államfő ellen.

Brady, a lázadás jelképe

A cseh parlament képviselői és szenátorai meghívták Bradyt a képviselőház csütörtöki ülésére, Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy emlékérmet adományoz Bradynak, míg az egyetemek szövetsége az olomouci Palacky Egyetem emlékérmével tünteti ki az érintettet.

Forrás: Wikimedia Commons/ Jiři Mayer
Forrás: Wikimedia Commons/ Jiři Mayer

Ugyanakkor a koalíciós kereszténydemokrata párt bejelentette: képviselői, szenátorai és miniszterei nem vesznek részt a Hradzsinban tartandó központi megemlékezésen, amin az elnök átadja az állami kitüntetéseket. Hasonló módon ignorálni fogja az ünnepséget az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt is. Több vezető szociáldemokrata politikus, miniszter, egyetemi rektor és más ismert közéleti személyiség is bejelentette, hogy szintén nem vesz részt a hivatalos ünnepségen, hanem az Óvárosi téren tartandó külön ünnepségen lesznek.

A botrányt tovább fokozta, hogy szerdán több volt képviselő nyilvánosságra hozta: váratlanul meghívást kaptak a Hradzsinba, holott ez korábban nem volt szokásos. A prágai sajtó szerint az elnöki hivatal így próbálja betölteni az üresen maradt helyeket, az államfői iroda azonban ezt cáfolta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik