Nagyvilág

Először vádoltak meg befolyásos hitszónokot szexuális zaklatással Iránban

Az ügyet a hatóságok a szőnyeg alá akarták söpörni, de a nyilvánosság nyomására kénytelenek foglalkozni vele.

Soha nem fordult még elő Iránban, hogy egy befolyásos hitszónokkal szemben olyan gyanú merült volna fel, hogy kiskorú fiúkat molesztált. Most ez is megtörtént, és hatalmas botrányt kavart.

Mivel a közel-keleti országban nincs nagy elérésű szabad sajtó, a Szaíd Túszi elleni vádak először a közösségi médiában kezdtek terjedni, majd az áldozatok az Amerika Hangja és a BBC perzsa adásaiban szólaltak meg. Ezek hivatalosan be vannak tiltva Iránban és a hatóságok zavarni próbálják a vételüket, ennek ellenére milliók találják meg a módját, hogy illegálisan nézzék ezeket a csatornákat.

A műsorokban elhangzott, hogy négy évvel ezelőtt többen feljelentették Túszit, de a hatóságok elsikálták az ügyet. Az áldozatok – konzervatív, vallásos családból származó fiatalok – azért fordultak a nyilvánossághoz, mert mint mondták, elvesztették reményüket abban, hogy Túszit felelősségre vonják.

Túszi egyébként Hámeini ajatollah bizalmi körébe tartozik, a felmerült vádakkal kapcsolatban is azt mondta, hogy a „hazugságok” célja az ajatollah lejáratása.

Az egyik áldozat arról beszélt, hogy 12 éves korában külföldi úton vett részt Túszival. A hitszónok már a repülőn fogdosta, és amikor megérkeztek a szállodába, hiába volt úgy, hogy külön szobájuk lesz, Túszi közöset kért. „Amikor zuhanyoztam, bejött meztelenül. Teljesen megdöbbentem” – mondta. Két másik áldozat arról beszélt, hogy Túszival egy fürdőbe mentek, ahol „masszázs” ürügyén a hitszónok fogdosta őket.

A szex egyébként tabutémának számít Iránban, az iskolában és a családokban is nagyon keveset beszélnek a gyerekekkel arról, hogy mit jelent például a beleegyezés, vagy a védekezés. A házasságon kívüli szex büntetendő.

A nyilvánosság nyomására az iráni igazságszolgáltatás közölte, hogy az ügyet nem zárták le, átadják felülvizsgálatra egy tapasztalt bírónak. Az iráni főbíró viszont az áldozatok ellen fordult, azt mondta, meg kell büntetni azokat, akik „az ellenséges sajtóval” működnek együtt. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik