Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Új mechanizmussal védené a jogállamiságot és a demokráciát az Európai Parlament

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 25. 14:52

A fideszes képviselők közül csak Tőkés László és Schöpflin György támogatta a javaslatot.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén új felügyeleti mechanizmus létrehozását kezdeményeztek annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a demokrácia és jogállamiság alapelveit.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok vélt sérelme kapcsán végzett tűzoltómunka helyett kötelező mechanizmus keretében, éves jelentésekben kellene megvizsgálni a tagállamok helyzetét

– áll a javaslatban, amelyet 405 igen szavazattal, 171 ellenében, 39 tartózkodás mellett fogadtak el.

Az Európai Bizottság egy független szakértő testület munkájára támaszkodva éves jelentést és országspecifikus ajánlásokat készítene az EU-tagállamok helyzetéről olyan mutatók alapján, mint a hatalmi ágak szétválasztása, a sajtószabadság, a médiapluralizmus vagy az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés.

A cél, hogy a tagállamok betartsák a szerződésekben foglalt alapértékeket.

A rendszernek világos, bizonyítékokon alapuló és politikai befolyástól mentes kritériumok alapján kell a tagállamok teljesítményét értékelnie

– áll az uniós parlament tájékoztatásában. Közölték: orvosolni szeretnék azt az ellentmondásos problémát, hogy míg a tagjelölt országok részletes vizsgálaton esnek át, addig a tagállamok esetében nincs erre hatékony eszköz. Az új mechanizmus a tervek szerint megfelelő keretet teremtene a demokráciaproblémákkal kapcsolatos uniós viták számára.

Az elfogadott dokumentumban az Európai Parlament arra kérte az Európai Bizottságot, hogy 2017 szeptemberéig nyújtson be javaslatot a demokráciára, jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó mechanizmus felállítására, amely „összehangolja és kiegészíti a meglévő eszközöket”. (MTI)

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a 12 fideszes EP-képviselő közül csak Tőkés László és Schöpflin György támogatta a javaslatot. Ezt ő úgy értelmezi, hogy a Fidesz ellene van minden olyan eszköznek, ami segítené az EU alapértékeinek és alapjogainak érvényesülését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.