Nagyvilág

Új mechanizmussal védené a jogállamiságot és a demokráciát az Európai Parlament

A fideszes képviselők közül csak Tőkés László és Schöpflin György támogatta a javaslatot.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén új felügyeleti mechanizmus létrehozását kezdeményeztek annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a demokrácia és jogállamiság alapelveit.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok vélt sérelme kapcsán végzett tűzoltómunka helyett kötelező mechanizmus keretében, éves jelentésekben kellene megvizsgálni a tagállamok helyzetét

– áll a javaslatban, amelyet 405 igen szavazattal, 171 ellenében, 39 tartózkodás mellett fogadtak el.

Az Európai Bizottság egy független szakértő testület munkájára támaszkodva éves jelentést és országspecifikus ajánlásokat készítene az EU-tagállamok helyzetéről olyan mutatók alapján, mint a hatalmi ágak szétválasztása, a sajtószabadság, a médiapluralizmus vagy az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés.

A cél, hogy a tagállamok betartsák a szerződésekben foglalt alapértékeket.

A rendszernek világos, bizonyítékokon alapuló és politikai befolyástól mentes kritériumok alapján kell a tagállamok teljesítményét értékelnie

– áll az uniós parlament tájékoztatásában. Közölték: orvosolni szeretnék azt az ellentmondásos problémát, hogy míg a tagjelölt országok részletes vizsgálaton esnek át, addig a tagállamok esetében nincs erre hatékony eszköz. Az új mechanizmus a tervek szerint megfelelő keretet teremtene a demokráciaproblémákkal kapcsolatos uniós viták számára.

Az elfogadott dokumentumban az Európai Parlament arra kérte az Európai Bizottságot, hogy 2017 szeptemberéig nyújtson be javaslatot a demokráciára, jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó mechanizmus felállítására, amely „összehangolja és kiegészíti a meglévő eszközöket”. (MTI)

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a 12 fideszes EP-képviselő közül csak Tőkés László és Schöpflin György támogatta a javaslatot. Ezt ő úgy értelmezi, hogy a Fidesz ellene van minden olyan eszköznek, ami segítené az EU alapértékeinek és alapjogainak érvényesülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik