Nagyvilág

Renzi szerint elfelejthetjük az olaszok pénzét, ha nem segítünk

Olaszország miniszterelnöke azt mondta, a pénz nem hatol át a falakon.

Ha Magyarország, Csehország és Szlovákia erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de nem segítenek, csak a pénzünket akarják, az olaszok pénzét el is felejthetik

– mondta az olasz miniszterelnök a Rai Uno politikai talkshow-jában. Matteo Renzi azt mondta, az olasz kormány kész megvétózni az Európai Unió költségvetését, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a menedékkérők befogadásában.

A pénz nem hatol át a falakon. Ha falat emelsz, az olaszok pénzét jobb, ha elfelejted

– jelentette ki. Emlékeztetett, hogy Olaszország nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, amiből 12 milliárdot kap vissza. Azt szeretné, ha Olaszországban a kormány és az ellenzék együtt mondaná meg, hogy az eddigi finanszírozási mechanizmusnak vége.

Az Európai Bizottság kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartották be az államháztartási deficit 2017-re előirányzott mértékét. Renzi azt mondta, Európa jobban teszi, ha a szája jártatása helyett a pénztárcáját nyitja meg.

Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a menedékkérők befogadását, mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát?

– kérdezte az olasz kormányfő. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik