Nagyvilág

Szigorú büntetésekre számíthatnak a bajor horrorbohócok

Erőteljes fellépést ígért a bajor kormány nevében Joachim Herrmann belügyminiszter a horrorbohócok ügyében. Herrmann szerint

az ilyen rossz viccek is súlyos következményekkel járhatnak.

A Passauer Neue Pressének arról beszélt, hogy a gonosz bohócok nem számíthatnak engedékenységre, minden cselekményt következetes, megfelelő büntetés követ majd. A CSU-s politikus kijelentette: még akkor is halálosan komolyan veszik a bohócok által elkövetett bűncselekményeket, ha az elkövetők azt csak egy rossz viccnek szánták.

Hétvégén több alkalommal is bóhócjelmezes elkövetők ijesztettek vagy sebesítettek meg gyanútlan járókelőket Németországban, köztük egy tízéves gyerekeket. A belügyminiszter szerint pénteken Münchenben egy bohócmaszkos férfi ugrott elő egy bokorból egy fejszét lóbálva, majd a gyerek felé szaladt, a durva tréfáról pedig felvétel készült.

Aki ilyen filmeket feltölt a Facebookra, számolhat azzal, hogy a rendőrségen is látogatást kell tennie

-mondta a miniszter.

Gyilkosság, testi sértés

A thüringiai rendőrség Facebook-oldalán arról írt, hogy a maszkos ijesztgetők pengeélen táncolnak, pénzbűntettésel is szakncionálhatóak, a cselekménytől függően. A félelmetes bohócokat akkor is súlythatja a törvény, ha csak viccelni akartak, mivel  olyan bűncselekményeket követhetnek el, mint a fenyegetés, a kényszerírés, sőr, akár könnyű vagy súlyos testi sértésben is részesek lehetnek, ha halálra rémült áldozatuk meg akarja védeni magát. Egy osnabrücki ügyvéd szerint egyenesen testi sértést vagy akár gyilkosságot is elkövethetnek a horrorbohócok, ha például az ijedtség miatt szívrohamot kap áldozatuk.

A Német Cirkuszvállalkozások Szövetsége attól tart, hogy a bohócfigurák elvesztítik művészeti jelentéseüket. Mint képviselőjük, Dieter Seeger elmondta: a bohóchoz az öröm és az ügyetlenség társul, “nevetni szeretnénk rajta”, a támadások okát pedig csak találgatni tuja: valószínűleg bizonyos filmek hatására döntöttek úgy az elkövetők, hogy a bohócjelmezt húznak magukra.

(FAZ)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik