Nagyvilág

Radioaktív anyagot találtak osztrák iskolákban

A vitrinben kiállított kőgyűjtemények közt urán is volt. Az intézmények nem voltak tisztában a kockázattal.

Éveken át radioaktív uránt tartottak egy salzburgi iskola vitrinjében. Miután ez kiderült, országos vizsgálat indult Ausztriában.

Az iskolában a radioaktivitásról tartottak előadást. A diákoknak megmutattak egy 1960-as években gyártott karórát, amelynek mutatói rádiumot tartalmaznak, így sötétben is láthatók. Amikor ezt az órát gyártották, még keveset tudtak a radioaktivitás veszélyeiről, a tanórán Geiger-Müller számláló segítségével mutatták meg, hogy az óra sugárzása húszszorosa a normális szintnek.

Az előadó, Thomas Neff ezután a vitrinben kiállított kövek felé közelített a mérőeszközzel, amely egyszercsak rendkívül magas, az óráénál százszor nagyobb sugárzást jelzett. A diákokat kiküldték az osztályból, szakértőket hívtak és megállapították, hogy az egyik kő valójában urán. Ha valaki ezt egész éven át magánál tartotta volna, a rákbetegség jelentős kockázatának lett volna kitéve.

Salzburg tartományban 373 iskolában vizsgálódtak, ezek közül tizenegyben találtak még uránt. Az iskolák nem voltak tudatában a kockázatnak. A veszélyes anyagot begyűjtötték és a grazi egyetem radiológiai laboratóriumába vitték. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik