Nagyvilág

Összecsapások után elkezdődött a calais-i dzsungel kiürítése

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a Dzsungel néven is ismert menekültttábor felszámolása, a menedékkérők kora reggeltől annál a pontnál gyülekeztek, amelyet a hatóságok a tábor kiürítéséhez kijelöltek.

A német Focus cikke szerint néhány órával a kiürítés megkezdése előtt a rendőrök könnygázgrátátokat lőttek a kikötő egy elkerülőútjához, illetve egy raktárhoz, ahol tucatnyi menekült köveket dobált feléjük. Az egyik gránát egy kukában landolt, ami kigyulladt. Már vasárnap kora reggel voltak összecsapások a rendőrség és a menekültek között, az elmúlt hónapokban pedig az okozott problémákat, hogy a menekültek a calais-i kikötőnél másztak be teherautókba, hogy potyautasként eljussanak Nagy-Britanniába.

Fotó: Claire Thomas / Anadolu Agency
Kigyulladt szemetes a menekülttáborban Fotó: Claire Thomas / Anadolu Agency

Az AFP francia hírügynökség újságírójának tudósítása szerint hétfőn az emberek bőröndjeikkel, csomagjaikkal a művelet lebonyolításának központjául szolgáló hangár előtt sorakoztak.

A Focus szerint rendben megkezdődött az illegális táborban élő menekültek regisztrációja. Az erre kijelölt centrumok előtt több százan várakoznak. A tábor lakóit kikérdezik, mielőtt szétosztják őket Franciaország-szerte. A férfiak két felkínált régió közül választhatnak (a párizsi és a korzikai régiót nem választhatják).

Ez egy fontos nap. A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz

– mondta a francia belügyminisztérium szóvivője, Pierre-Henri Brandet, aki szerint arra ösztönzik az embereket, hogy önként vegyenek részt a kiürítésben.

Senkit sem kényszerítünk, hogy beüljön a buszba

– jelentette ki a szóvivő. A segélyszervezetek régóta segítik a hatóságokat és igyekeznek meggyőzni a menekülteket, hogy saját akaratukból hagyják el a tábort. A hatóságok nem tervezik, hogy a sátortábor lebontásához már hétfőn hozzáfognak.

Hivatalos becslések szerint a hétvégén mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban. Buszokkal átszállítják őket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. Már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.

A BBC cikke szerint 1200 rendőr és hivatali személy vesz részt a Dzsungel kiürítésében. Aggodalomra ad okot, hogy több menekült nem akarja elhagyni a területet, mivel továbbra is Nagy-Britanniába akarnak eljutni. A szigetország megkezdte a kísérő nélkül érkező gyerekek befogadását.

Egy tegnapi videó:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik