Nagyvilág

„Nem blöff” az újabb skót függetlenségi népszavazás terve

De a brit miniszterelnök ezt nem akarja hagyni.

A skót miniszterelnök azt mondta, nem fogja tétlenül nézni, hogy Skóciát beletaszítsák a „hard Brexit” szakadékába, és nem szabad blöffnek tekinteni a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét.

A „hard Brexit” azt a forgatókönyvet takarja, amely alapján Nagy-Britanniának nemcsak az Európai Unióból, hanem az egységes belső piacról és a vámunióból is távoznia kellene.

Nicola Sturgeon mellett Észak-Írország és Wales kormányfője is részt vett a brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen, ahol Theresa May egyértelműen utalt arra, hogy London nem járul hozzá egy újabb skót függetlenségi népszavazáshoz. Skóciában ugyanakkor a választók 62 százaléka az EU-ban maradás mellett döntött, ami messze a brit átlag felett van, és Sturgeon több nyilatkozatában világossá tette, hogy nem fogadják el, hogy akaratuk ellenére „kirángassák” őket az EU-ból.

Theresa May a londoni alsóházban is azzal érvelt, hogy Skóciát fontosabb kereskedelmi kapcsolatok fűzik az Egyesült Királyság többi országához, mint az Európai Unióhoz, ezért szerinte a skót kormánynak arra kellene törekednie, hogy az Egyesült Királyság uniójának tagja maradjon.

Skóciában egyébként 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik