Nagyvilág

Megerősítik a védelmet a szlovén-horvát határon

Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn a szerb és szlovén kormány együttes ülését követően Belgrádban beszélt arról, hogy meg kell erősíteni a határzárat a szlovén-horvát határon.

Mint fogalmazott, a korábban felállított drótkerítést le kell cserélni egy biztonságosabbra és szükség van rá, hogy egy lehetséges ellenőrizetlen menekültáradatot (egymilliárd ember is jöhet) irányítás alatt lehessen tartani.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a tavalyi évben nagyon rossz tapasztalatai voltak Szlovéniának, hiszen a menedékkérők ellenőrzés nélkül érkeztek Horvátország felől a zöldhatáron át, és így nem lehetett őket ellenőrizni, de segíteni sem a rászorulóknak.

A kerítéssel, illetve műszaki határzárral az esetlegesen ismét meginduló tömeget az ellenőrzőpontok felé lehet irányítani, ahol rendes schengeni határellenőrzést lehet végezni. Szlovéniának minden szabályt be kell tartania, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy eldöntse, ki léphet be az országba, és ki nem

– jelentette ki.

Cerar kiemelte, az Európai Uniónak meg kell értenie, mennyire fontos az unió külső határainak a hatékony védelme Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik