Nagyvilág

Az orosz állami tévé szerint a nyugati titkosszolgálatok miatt tört ki az 1956-os forradalom

MSZP-s politikus is megszólalt a műsorban.

Az orosz állami tévében is megemlékeztek vasárnap az 1956-os magyarországi forradalomról. Maga Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese és az állami hírügynökség igazgatója tartott szovjetorosz történelemórát hetente jelentkező politikai magazinműsorában – áll a Kettős Mérce összeállításában.

Kiszeljov a műsorban a forradalom kitörését a hruscsovi „olvadásnak” és a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonította. Azt mondta, utóbbiak már ekkor kísérletezgettek olyan módszerekkel, amelyek a békés tüntetéseket képesek „véres káosszá” eszkalálni, és párhuzamot vont a 2000-es évek grúziai és ukrán forradalmaival, amelyek az oroszbarát vezetők megbuktatását eredményezték.

A műsorvezető megrendülten beszélt arról, hogy a harcok során hétszáz szovjet katona halt meg, a több ezer magyar áldozat csak később került említésre. A fegyveres felkelést egy ízben pogromnak nevezték, és az is elhangzott, hogy a forradalmárok ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

Havas Szófia MSZP-s egészségpolitikus is megjelent a műsorban, aki a Kettős Mérce cikke szerint arról beszélt, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat, és azt mondta, a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

Az orosz televízió híradójában Alekszandr Sztikalin, az Orosz Tudományos Akadémia magyar történelemmel foglalkozó kutatója beszélt arról, hogy szerinte az Egyesült Államok 1956 után megértette, hogy nem avatkozhatnak be a szovjet szférában, és Kelet-Európa felszabadításának „meglehetősen demagóg” terve helyébe a Szovjetunió felé való hídverésé lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik