Nagyvilág

A török hadsereg is beszállt Moszul felszabadításába – Irak cáfol

Az észak-irakban állomásozó török erők is beszálltak az Iszlám Állam terrorszervezet moszuli állásainak támadásába. A török páncélos és tüzérségi egységek eredetileg az iraki erők kiképzése miatt Binali Yildirim török miniszterelnök szerint az észak.afganisztáni pesmergák kértek tőlük segítséget.

A török erők bashiqai bázisa 15 kilométerre van Moszul északkeleti részétől Baschikában, 700 török katona állomásozhat ott. Az iraki kormány nem adott felhatalmazást arra, hogy a törökök beszálljanak a harcokba, több konfliktus forrása volt a közelmúltban, hogy az iraki vezetés szerint Törökország illegálisan állomásoztat katonákat az ország északi részén.

Irak szerint szó sincs török beavatkozásról

Hétfőn az offenzívát irányító iraki parancsnokság szóvivője bejelentette: Törökország nem vesz részt az Iszlám Állam kezén lévő Moszul visszafoglalását célzó hadműveletekben.

Törökország attól tart, hogy Moszul visszavétele után ismét fellángolhat a szunniták és síiták közötti viszály az észak-iraki városban, ezért ellenzi például a síita milíciák bevonását a hadműveletekbe. Bár Ankara jó kapcsolatokat ápol az iraki kurd kormányzattal, az ellen tiltakozik, hogy a terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kötődő kurd fegyveresek segítsék a dzsihadisták kiűzését Moszulból.

Képünk illusztráció.

(Spiegel)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik