Nagyvilág

Hétfőn már senki nem maradhat a calais-i táborban

Egyre többen látják be, hogy nincs értelme ragaszkodni a maradáshoz, nem fognak tudni eljutni Nagy-Britanniába.

A francia hatóságok mintegy tízezer szórólapot osztanak szét a calais-i menekülttábor lakói között, amelyen arra figyelmeztetik őket, hogy vasárnap reggeltől jelentkezniük kell egy kijelölt helyen, ahonnan buszokkal viszik őket Franciaország hivatalos menekültbefogadó létesítményeibe, és menedékkérelemért folyamodhatnak. A tervek szerint hétfőn számolják fel a „Dzsungel” néven ismertté vált spontán tábort, ahol azok várakoztak, akik Nagy-Britanniába akartak eljutni.

A hatóságok közölték: nem akarnak erőszakot használni, de ha lesznek olyanok, akik nem akarják önszántukból elhagyni a tábort, muszáj lesz beavatkozniuk. Szombaton a tízezer táborlakó közül nagyjából ötvenen összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, köveket dobáltak feléjük, mire azok füstgránátokkal és gumibotozással oszlatták a zavargókat.

A BBC helyi tudósítója szerint azonban a táborlakók közül egyre többen látják be, hogy nincs értelme tovább ragaszkodni a maradáshoz, ahogy annak is egyre kisebb az esélye, hogy illegálisan eljussanak Nagy-Britanniába. A szigetország egyébként több, kísérő nélkül érkezett gyermeket átvett, előbb 39-en érkeztek azok közül, akiknek vannak Nagy-Britanniában élő rokonaik, a második alkalommal hetvenen olyanok, akiknek nincs kötődésük az országhoz.

A Dzsungel felszámolásával egyidőben az Egyesült Királyság finanszírozásával egy kilométer hosszú kerítés épül a calais-i kompkikötőhöz vezető út mellé, amivel azokat igyekeznek távol tartani, akik kamionokon elrejtőzve próbálnának átjutni a La Manche-csatornán. Az építkezés várhatóan az év végére fejeződik be. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik