Nagyvilág

Békülni készül Merkel és Seehofer

Lezárná a menekültügy kapcsán folytatott vitákat a két testvérpárt, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), és a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU).

A Der Spiegel szerint Angela Merkel valószínűleg nem látogat el a CSU novemberi müncheni kongresszusára, Horst Seehofer pedig nem vesz részt a CDU decemberi esseni tanácskozásán. A pártelnökök az ötvenes évek óta rendszeresen részt vesznek a testvérpárt kongresszusán, csak néhányszor maradt el a vizit, így a testvérpárt vezetőjének távolléte Münchenben, illetve Essenben első pillantásra szakításnak tűnik.

Valójában azonban a szövetségi kormány Angela Merkel politikájaként számon tartott menekültügyi irányvonalával szembeni CSU-s tiltakozás utolsó jeléről lehet szó.

Azonban a látogatás elmaradása nem azt jelenti, hogy Angela Merkel ne számíthatna a CSU támogatására a 2017-es választási kampányban – írta a Der Spiegel. Értesülése szerint a két pártelnök már meg is beszélte, hogy miként lehet lezárni az utóbbi hónapok vitáit. A tervek szerint 2017 elején a két párt vezetősége közös tanácskozást tart majd Münchenben, amelyen a testvérpártokat összekötő ügyeket állítják a középpontba.

Egy ilyen “csúcstalálkozó” a választási év elején pedig “nem más lenne, mint egy koronázási mise Merkelnek” – írta a Der Spiegel, kiemelve, hogy a CSU mérsékelt politikusait hetek óta idegesíti, hogy Horst Seehofer nem kötelezi el magát nyilvánosan amellett, hogy Angela Merkel a pártszövetség közös kancellárjelöltje.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik