Nagyvilág

Az abortusz megtagadása miatt halhatott meg egy olasz nő

A beavatkozást lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarták elvégezni az orvosok. Nyomoz a rendőrség.

Egy szicíliai kórház orvosai ellen nyomoz az olasz rendőrség azután, hogy egy 32 éves nő meghalt, mert erkölcsi okokra hivatkozva megtagadták tőle az abortuszt.

Valentina Milluzzo öthónapos terhesen került kórházba. Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, ikreket várt, de az egyik magzat elvetélt. Ennek következtében a nő állapota rohamosan romlani kezdett, csaknem tizenkét órán át üvöltött a fájdalomtól. A terhesség megszakítására lett volna szükség, amit a nő férje határozottan kért az orvosoktól, de nem hajtották végre a műtétet, mondván, a magzat még él. A nő néhány órán belül vérmérgezés következtében életét vesztette.

Az olasz egészségügyi miniszter közölte: az orvosoknak joguk van ahhoz, hogy erkölcsi okokra hivatkozva ne végezzenek terhességmegszakítást, de ha a nők élete veszélyben van, nem mérlegelhetnek. Ezt az Olaszországban működő katolikus orvosszövetség is elfogadta.

Kegyetlen rendszer

Olaszországban egyébként 1978 óta legális az abortusz, de csak a terhesség első 90 napjában lehet végrehajtani. Utána akkor van rá lehetőség, ha orvosilag nyomós indoka van. Az olasz kormány felmérése szerint tízből hét orvos lelkiismereti okokból elutasítja, hogy terhességmegszakítást végezzen, tíz éve még csak tízből hat volt ez az arány. Az illetékes minisztérium szerint azonban ennek az aránynak a növekedése nem jelent veszélyt a nőkre, mert az abortuszok száma csökken.

Régiónként eltérő egyébként, hogy hányan vannak az abortuszt megtagadó orvosok, Szicíliában különösen magas, 87,6 százalék az arányuk.

Az International Planned Parenthood Federation nevű nemzetközi szervezet felidézte azt az esetet, amikor 2012-ben Írországban halt meg egy 31 éves nő, akitől megtagadták az abortuszt. Rámutattak, hogy Olaszország és Írország között fontos különbség, hogy előbbiben negyven éve legális az abortusz, az olasz nő halála viszont rámutat egy olyan rendszer kegyetlenségére, ami megengedi, hogy az orvosok saját nézeteiket egy nő élete és méltósága elé helyezzék. (The Guardian, a kép illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik