Nagyvilág

Trump elárulta, mit tenne elnöksége első száz napján

A történelmi jelentőségű, pennsylvaniai Gettysburgben mondta el szombaton Donald Trump, mit tenne elnöksége első száz napján.

Itt mondta el híressé vált beszédét Abraham Lincoln, az Egyesült Államok első republikánus párti elnöke 1863-ban, négy hónappal az után, hogy a város mellett az északi, uniós erők vereséget mértek a déli, konföderációs csapatokra, ami fordulópontot jelentett az amerikai polgárháborúban. Trump az Obama-korszakhoz képest ígért fordulópontot, és azt mondta: 10 év alatt 25 millió munkahely jön létre az Egyesült Államokban.

Megtisztítjuk Washington mocsarát, és olyan kormánnyal váltjuk fel, amely a népé, a nép által és a népért kormányoz

– hangsúlyozta Donald Trump. Az ingatlanmágnás szerint helyre kell állítani az őszinteséget és a felelősséget Washingtonban. Azt ígérte: megválasztása esetén korlátozni fogják, hogy egy politikust hányszor választhatnak képviselővé a kongresszusban.

Emellett bejelentette azt is, hogy megválasztása esetén felmond vagy újratárgyal minden olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek az Egyesült Államok részese. Közölte továbbá: ha elnök lesz, az Egyesült Államok egyetlen dollárt sem fog többé átutalni az ENSZ klímaváltozás elleni programjainak, a pénzt inkább az energiaszektorra és az vízellátás korszerűsítésére fordítják majd.

A republikánus párti jelölt ígéretet tett arra is, hogy “extrém” ellenőrzést vezetnek majd be a határokon, megépül a teljes fal a mexikói határon, és leállíttatja a bevándorlást azokból az országokból, ahol a biztonsági ellenőrzés nem megfelelő. Megfogadta: minden erőszakos bűncselekményért elítélt bevándorlót haladéktalanul kitoloncoltat.

Trump kilátásba helyezte, hogy eltörli a Barack Obama által bevezetett egészségbiztosítási reformot, és a következő 10 évben 1000 milliárd dollárt fordít majd infrastrukturális beruházásokra. Emellett adócsökkentést ígért a középosztálynak és megfizethetőbb felsőoktatást a fiataloknak.

Egy szombaton közzétett felmérés szerint, ha ezen a héten lennének a választások, 95 százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lenne az Egyesült Államok következő elnöke. Ha most tartanák a voksolást, Clinton 326 elektor támogatását tudná megszerezni, míg Trump 212 elektor voksát nyerné el az elnökválasztó kollégium delegátusai közül. Az elnökké választáshoz legalább 270 elektort kell valamelyik jelöltnek megnyernie a november 8-i választáson.

A jelen állás szerint Clinton több olyan államban is vezet, amelyeket Donald Trumpnak mindenféleképpen meg kellene nyernie ahhoz, hogy övé legyen a végső győzelem.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik