Nagyvilág

Nem találják Kirgizisztán alkotmányát

Az igazságügyi miniszter szerint az elnöki hivatalban van, az elnöki hivatal szerint az igazságügyi minisztériumban.

Nem találják a kirgiz alkotmány eredeti példányát. Ez azután derült ki, hogy a közép-ázsiai országban parlamenti vita kezdődött a kormányfő hatalmának megerősítéséről.

Kirgizisztán jelenleg hatályos alkotmányát 2010-ben, népszavazással fogadták el az után, hogy forradalommal buktatták meg a korábbi elnököt. A mostani elnök mandátuma jövőre lejár és az alkotmány értelmében nem választható meg újra, sokan úgy vélik, az ő hatalomátmentését szolgálja, hogy a miniszterelnökhöz rendelnek több hatalmat.

A parlamenti vita során képviselők szerették volna megtudni, hol található az alkotmány eredeti példánya. Az igazságügyi miniszter azt mondta, az ő hivatalában csak másolat van, az eredetit az elnöki hivatalban tartják.

Ennél meglepőbb volt az elnöki hivatal parlamenti összekötőjének válasza: azt mondta,

ők azt hitték, hogy az igazságügyi minisztériumban van az eredeti.

Az elnöki hivatal vezetője pedig elismerte, hogy igazából nem is látta senki az eredeti, elnök által aláírt példányt, elképzelhető, hogy az nem is létezik, mert „így alakult”.

A forradalom után alakult átmeneti kormány egyik vezetője azt mondta: ez csak technikai kérdés, különösebb következménye nincs, mert az alkotmány szövege megjelent a hivatalos közlönyben. Elemzők egyébként úgy vélik, hogy az erről való vita célja, hogy eltereljék a figyelmet a tervezett alkotmánymódosításról. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik