Nagyvilág

Berágtak a kanadaiak a tökörésző EU-ra

Elég pipa a kanadai miniszter az EU-ba, úgy tűnik, hiába utazott Brüsszelbe, mehet a szabadkereskedelmi egyezmény a levesbe.

Nagyon úgy tűnik, bedőlnek a tárgyalások Kanada és az Európai Unió között a CETA-ként ismert szabadkereskedelmi egyezményről – írja a BBC. A fő gond, hogy Belgium vallonok lakta régiója elutasítja a megállapodást, ezért Belgium se ratifikálhatja azt, ellenben az EU sem bólinthat rá addig, amíg az összes tagállama el nem fogadta.

Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter is Brüsszelben tartózkodik épp, hogy az egyezményről tárgyaljon, de mérgesen jött ki a tárgyalásról, és közölte, az EU nem képes aláírni egy egyezményt, még Kanadával sem. Pedig a jövő héten kéne megejteni a ceremóniát. Így szólott az újságírókhoz a vallon kormány székhelyénél:

Evidensnek tűnik számomra és Kanadának, hogy az Európai Unió most nem képes rá, hogy egy nemzetközi megállapodása legyen egy országgal, aminek olyan értékei vannak, amilyen európai Kanada is. Kanada csalódott, de úgy gondolom, hogy ez lehetetlen.

Az a BBC szerint nem világos, az EU vajon leül-e 3,6 milliós Vallóniával tárgyalni az egyezményről. A vallonok attól tartanak, hogy a CETA fenyegetés a mezőgazdaságnak és a jóléti államnak. A régiónak egyébként erős szocialista hagyományai vannak, amire rárakódott az antiglobalisták rettegése attól, hogy a multiknak nagyobb lesz így a hatalmuk, mint a nemzeteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik