Élő Nagyvilág

Ez volt Trump utolsó esélye

Harmadik, és egyben utolsó vitájukat tartották az amerikai elnökjelöltek, amin Trump az amerikai demokrácia egyik alapjának aláásását helyezte kilátásba. Percről-perce, ahogy történt.

Húsz nap van hátra az amerikai elnökválasztás napjáig, és a két elnökjelölt utolsó vitáját tartja Las Vegasban. Politikai elemzők egyetértenek abban hogy ez Donald Trump republikánus elnökjelölt utolsó esélye, hogy megállítsa az elmúlt hetekben egyre erősebbé vált mélyrepülését, ami az első vitán elszenvedett vereségével kezdődött.

Trump a második vitán már valamival jobb teljesítményt nyújtott, de még azt is ellenfele, a demokrata Hillary Clinton nyerte meg. A republikánus elnökjelölt talán tanult hibáiból: a CNN közlése szerint Trump most, az előző vitákkal ellentétben már tartott gyakorló vitákat (amikben Chris Christie, New Jersey kormányzója játszotta Clintont), de a demokrata elnökjelölt így is komolyabb felkészülést tartott.

A nagy kérdés, hogy melyik Trumpot fogjuk látni a vitán.

Azt, aki az ellene indított „globális összeesküvésekről” beszél, aki szerint Clintonék „a nemzetközi bankárokkal összejátszva” akarják kiárusítani az Egyesült Államokat, és aki szerint a „gyűlölettel teli” Clinton „maga ördög”. Vagy képes lesz visszafogni magát, és azokkal a témákkal támadni Clinton, amik az első két vita alatt működtek a demokrata elnökjelölt ellen (aki még így is megnyerte azokat). De Trumpnak leginkább arról kell majd meggyőznie a választókat, hogy megvan az alkata és vérmérséklete ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Trump "falaz", Clinton bevándorlási reformot emleget

A bevándorlás témája következik, Wallace felvezetésében elmondja, hogy Trump falat építene az USA és a Mexikó közé, míg Hillary Clinton nem vázolta még fel ezzel kapcsolatos terveit. Trump kitoloncolná az illegális bevándorlókat, Clinton viszont első száz napja alatt javaslatot tesz majd a bevándorlók honosítását illetően.

Trump reagálhat először, elmondja, hogy Hillary közkegyelmet akar adni mindenki bevándorlónak. „Erős határokra van szükség” – mondja gondterhelt arccal. „Négy olyan édesanya van ma itt a közönségben, akiknek a gyerekeit azok gyilkolták meg, akikkel együtt az országba érkeztek. A drogok ömlenek be a határainkon. Nincs országunk, ha nincsenek határai. Hillary nyitott határokat akar. A minap New Hampshire-ben voltam, a legnagyobb panaszuk az volt, hogy tele van heroinnal az utca, ami a határokon keresztül érkezik az országba. Nem adhatunk közkegyelmet senkinek. Meg akarom építeni a falat, a határőrök is támogatnak ebben. Az egyik első rendelkezésem az lesz, hogy kitoloncolom a drogbárókat az országból” – mondja, majd akkorát szipákol, mintha csak egy ibizai night clubban ülne, Habony Árpád VIP-páholyában. Illetve még hozzáteszi: „van egy pár rossz hombre ebben az országban!”

Clinton reagál, arra a lányra gondol, akivel Las Vegasban találkozott. „Carla nagyon aggódik, hogy a szüleit kitoloncolják, mert ő már itt született, de a szülei még nem” – penget érzelmi húrokat Clinton. „Nem akarok családokat kettészakítani, ahogy Donald tenné, amikor arról beszél, hogy cselekedni kell. Tizenötmillió ember él itt, akiket ő kitoloncolna. Ehhez egy hatalmas rendfenntartó erőre lenne szükség, akik iskoláról iskolára, lakásról lakásra járnak, hogy begyűjtsék ezeket az embereket, akiket aztán vonatra vagy buszokra raknának. Szerintem ez darabokra szakítaná az országunkat. Támogatom a határok védelmét és a bevándorlással kapcsolatos tervem kezeli is ezt. De az erőforrásainkat arra kell használnunk, hogy az erőszakos embereket kapjuk el és őket utasítsuk ki. Amikor Donald Trump találkozott a mexikói elnökkel, egy szót sem szólt a terveiről. Az első száz napomban ezért fogom beterjeszteni az átfogó bevándorlásügyi reform tervét.”

Trump bekeményít abortuszügyben

A késői abortusz volt a téma. Clinton közölte, hogy ha az anya élete van veszélyben, meg lehet engedni, kijelentve, hogy a kormánynak semmi keresnivalója ebben a kérdésben, az egy nagyon nehéz személyes döntés, amit csak a családoknak kell meghoznia.

Trump válaszában közölte, “nem oké”, hogy a 9. hónapban “kitépik” a gyereket a méhből (ezt kétszer is elismételte), pár nappal a szülés előtt.

Clinton kikelt Trump “félelemkeltő” retorikája ellen, és megismételte, az államnak semmmi keresnivalója a kérdésben, megemlítve, hogy sok helyen járt a világban, ahol a kormány mondja meg, mit tehet a nő a saját testével: Kínában abortuszra kényszerítik a nőket, Romániában pedig szülésre.

Halálról és életről

Gyerekek ölnek embereket fegyverekkel, mert emberek otthon nem rakják el azokat elég biztonságos helyekre – reagál Clinton. Trumpba belerúg: őt támogatja a fegyverlobbi, ezért ő megérti riválisát.

Trump a chicagói fegyverviselési szabályokat említi, amik feleslegesek, mert nagyon erőszakos a város. Trump nagyon büszke arra, hogy az NRA, a fegyvergyártók lobbiszövetsége támogatja őt, és meg fogja védeni a második alkotmánykiegészítést.

MÁS TÉMA: Abortusz.

Trump életpárti jelölt, ezért az államoknak utalná a döntést az abortuszról, felülírva egy legfelsőbb bírósági döntést. A Roe-Wade-ügyről is beszél, mondván az államoknak kell dönteni. Clinton szerint sok állam olyan jogszabályokat hoz, amik korlátozzák a nők jogait és választásait a saját testükkel kapcsolatban. Az egészségügyi szűréseket is elősegítő Planned Parenthood programot és a Roe-Wade-et, azaz az erről szóló, az abortuszt megengedő legfelsőbb bírósági döntést is védeni fogja. Trump büntetné az álláspontja szerint a nőket, ő nem.

Clinton és a fegyverek

Wallace azzal kapcsolatban kérdezte Clintont, hogy korábban azt mondta, a legfelsőbb bíróság téved a második alkotmánykiegészítéssel kapcsolatban, a DC vs. Heller döntést illetően.

Clinton erre úgy reagál, hogy támogatja az alkotmány második kiegészítését (amely a szabad fegyverviselésről szól). “De azt is gondolom, hogy szükség van szabályozásra. Attól, mert támogatom, nem jelenti azt, hogy mindenkinél lehet fegyver. Évente 33 000 ember hal meg fegyverektől. Átfogó háttérellenőrzésekre van szükség és be kell zárni a jogi kiskapukat. Az ilyen reformok nem ütköznek az alkotmány második kiegészítésével. Azzal nem értettem egyet, ahogy a Legfelsőbb Bíróság értelmezte a törvényt ebben a konkrét esetben.

Trump jön, Wallace arról kérdezi, hogyan biztosítaná az alkotmány második kiegészítésének védelmét?

Az első kérdés: a legfelsőbb bíróság

Az elnökválasztás egyik legfontosabb kérdése a nagyhatalmú, az alkotmánybíróság szerepét is ellátó legfelsőbb bíróság jövője. A bírákat az amerikai elnökök választják, és a szenátus áldásával vehetik fel hivatalukat, amit életük végéig tartanak.

Clinton közölte, olyan bíróságot akar, ami szembeszáll a hatalommal, és az emberek oldalán áll, fenntartj az abortuszt, a melegek házasságát, és visszavonja a sokat kritizált kampányfinanszírozási döntést, ami lehetővé tette, hogy bármennyi pénzzel támogassák a gazdagok a jelölteket.

Trump elsőként közölte, a “megfelelő” bírákra van szükség (akik nem kritizálják őt), és a legfontosabb kérdésnek a fegyvertartást engedélyező második alkotmánykiegésztés megtartását nevezte. És abortuszellenes, konzervatív bírákat jelölne.

Chris Wallace bekussoltatta a közönséget

Keményen indít a Fox News műsorvezetője. Chris Wallace közölte a közönséggel, hogy mindenki tartózkodjon a tetszésnyilvánítástól és áhítatos csendben ülje végig a vitát. Na jó, azt megengedte, hogy a végén tapsoljanak. De csak semmi HELYTELENKEDÉS!

Ez volt Trump utolsó esélye 1

Eminem bántotta Trumpot. 8 percben

Campaign Speech, azaz Kampánybeszéd címen szállt bele páros lábbal Eminem Donald Trumpba. A nyolc perces műalkotásban főleg Trump támogatóit attakolja, akiket simán lenyomna a víz alá is, miközben a republikánus jelölttel kapcsolatban megjegyzi, elszabadult ágyúként lő mindenhova. Ami külön vicces az egészben, hogy Eminem 2004-ben brahiból bejelentette, hogy indul az elnökségért, Trump pedig közölte akkor, ő tudja, ha győztest lát, és Slim Shady egy győztes, ő neki drukkol. Hát a fagyi furán nyalt vissza. (via Huffington Post)

Trump hazai pályáján vagyunk

Oké, a Donald is tősgyökeres New York-i, de Las Vegasban is van egy “kirendeltsége”, az aranyozott Trump Tower. Ilyen szép, ni:

Ez volt Trump utolsó esélye 1
Fotó: trumphotels.com

 

Hangolódjunk is rá a vitára ebben a szellemben:

A Für Elise szólt, megjött a pizza?

A CNN élőjét nézzük egy angyalföldi lakásban, és miközben láttuk a vita zsongó helyszínét, valahol jó ideig a Für Elise szólt. Az a dallam, ami minden magyar társasház kapucsengőjének palettáján megtalálható. Élvezzék önök is! (Tíz órán át.)

Mellesleg azon agyaltunk, vajon Anderson Coopernek megjött-e a pizzája, azért szól-e a dallam…

Vegasban tartják a vitát, de nem kaszinóban

Szokás szerint egy egyetemen tartják a harmadik elnökjelölti vitát is, méghozzá a Nevadai Egyetemen, Las Vegasban. Nem a legpatinásabb amerikai egyetem ez, 1957-ben alapították, és Vegas Paradise nevű elővárosában található, 2,6 kilométerre Vegas központjától. Technológiai, jogi és üzleti képzései a legjobbak. Az egyetem eredetileg a renói Nevadai Egyetemből vált le, majd lett gyorsan önálló intézmény. A campuson található Claes Oldenburgnak, a pop art egyik legnevesebb alkotójának az egyik szobra is.

Olvasói sztorik