Nagyvilág

Propagandaelhárító osztályt hozott létre a cseh belügyminisztérium

Az orosz hátterű „alternatív híroldalak” álhíreit tennék helyre.

Külön osztályt állított fel a cseh belügyminisztérium, aminek az a feladata, hogy a közvéleményt befolyásoló külföldi propagandával szálljon szembe. A húszfős csoportot azzal bízták meg, hogy tárják fel és igazítsák helyre az idegen forrásból érkező dezinformációt, és a cseh tisztségviselőket is készítsék fel a dezinformáció kezelésére.

A cseh hírszerzés már szeptemberben azt közölte, hogy Oroszország információs háborút folytat Csehországban, amellyel az a célja, hogy destabilizálja az országot. Ennek keretében több tucat „alternatív híroldalt” működtetnek, amelyek segítségével az orosz propagandát terjesztik.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter elmondta: egy felmérés szerint az emberek negyede elhiszi, amit ezek az oldalak írnak. Az orosz nézetek lelkes terjesztője Milos Zeman köztársasági elnök is.

Chovanec azt is közölte, hogy a tervek szerint azonnal reagálnának a felbukkanó álhírekre a Facebookon, Twitteren és más kommunikációs csatornákon, szeretnének minél több okostelefonon „jelen lenni”. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik