Nagyvilág

A populista mozgalmak visszavethetik a szexuális kisebbségek elfogadását

A xenofóbia sok más egyéb fóbiát szíthat – hangzott el a Nemzetközi LMBTI Szövetség ciprusi konferenciáján.

Az Európa-szerte feltörekvőben lévő populista politikai mozgalmak miatt egyre nagyobb erőszaknak vannak kitéve a kisebbségek – figyelmeztettek a Nemzetközi LMBTI Szövetség idei konferenciájának résztvevői. A legnagyobb európai éves rendezvényt, amely a szexuális kisebbségek jogaival foglalkozik, idén Cipruson tartották meg.

A felszólalók kitértek arra, hogy az elmúlt időszakban több országban jelentős előrelépést sikerült elérni a diszkrimináció tilalmát, vagy az azonos neműek házasságát illetően. A szélsőségek előretörése azonban ezt visszavetni látszik. Például míg az elmúlt években jelentősen csökkent az LMBTI-szervezetek irodái ellen elkövetett támadások száma, ezek újra növekedésnek indultak.

Brian Sheehan, a Nemzetközi LMBTI Szövetség vezetőségi tagja arról beszélt, hogy a megszorító politikák miatt kialakult egyenlőtlenségek ártottak a társadalmi összetartásnak, és fenyegetik azt a sokszínűséget, ami az európai projekt alapját jelenti. Kitért arra, hogy a Brexit-népszavazás után nemcsak az idegenek elleni támadások szaporodtak meg, hanem a szexuális kisebbségek elleni incidensek is.

A Nemzetközi LMBTI Szövetség, amely 45 országból 490 szervezetet fog össze, két évvel azután szervezte konferenciáját Ciprusra, hogy Nicosiában megtartották az első melegfelvonulást. Sőt, a konferencia megnyitó fogadása a ciprusi főváros elnöki palotájában volt, ami Sheehan szerint sok európai országban ma elképzelhetetlen.

A fogadáson részt vett a ciprusi parlament egyik képviselője, Sztella Kiriakidész, aki azt mondta: a konferencia fontos esemény Ciprusnak, amely hosszú utat tett meg az LMBTI-közösség jogainak elismerése kapcsán az elmúlt években. Kitért ugyanakkor arra is, hogy más európai országokban a menekültáradattal megjelent az idegengyűlölet.

A xenofóbia sok más egyéb fóbiát szíthat a társadalomban

– mondta a politikus. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik