Nagyvilág

Gorbacsov és Bush együtt segédkezne az orosz-amerikai viszony helyreállításában

Kétségtelenül komoly tapasztalatuk van ebben.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője és George H. W. Bush, aki az Egyesült Államok elnöke volt a hidegháború végén, felajánlották hozzájárulásukat az újra megromlott amerikai-orosz kapcsolatok helyreállításához. Erről a Gorbacsov Alapítvány sajtóirodája számolt be a TASZSZ hírügynökségnek.

Gorbacsov, Bush és James Baker egykori amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett egymással. A beszélgetés során az egykori pártfőtitkár azt mondta: tapasztalatuk van a fegyverkezési verseny és a hidegháború felszámolásában. Az 1980-as évek végén a Szovjetunió és az Egyesült Államok nehéz tárgyalásokat folytattak, de ezekből Európában és a Közel-Keleten is megerősödve jött ki mindkét fél. Szerinte ez a mostani politikusok számára példaértékű lehet.

Gorbacsov szerint a legbonyolultabb helyzetekben is meg lehet találni a kompromisszumot, ez kell, hogy legyen a cél, a felek érdekeinek figyelembe vételével. Úgy véli, senki nem kiálthatja ki a saját győzelmét, ha sikerül elmozdulni a jelenlegi holtpontról, az a közös győzelem. Ebben Bush és Baker is egyetértett.

Az egykori politikusok megállapodtak, hogy közösen keresik a módját annak, hogyan működjenek közre az Egyesült Államok és Oroszország együttműködésének helyreállításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik