(From L) President of the Konrad-Adenauer Foundation Bernhard Vogel, former President of the Soviet Union Mikhail Gorbachev, former US President George H.W. Bush and former German Chancellor Helmut Kohl attend a commemorative event in Berlin on October 31, 2009. The event under the motto "The Fall of the Wall and Reunification - the Victory of Freedom" was organized by the Konrad Adenauer Foundation to celebrate the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall.  AFP PHOTO  DDP/ MICHAEL GOTTSCHALK        GERMANY OUT
Külföld

Gorbacsov és Bush együtt segédkezne az orosz-amerikai viszony helyreállításában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 19. 14:20

Kétségtelenül komoly tapasztalatuk van ebben.
Korábban a témában:

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője és George H. W. Bush, aki az Egyesült Államok elnöke volt a hidegháború végén, felajánlották hozzájárulásukat az újra megromlott amerikai-orosz kapcsolatok helyreállításához. Erről a Gorbacsov Alapítvány sajtóirodája számolt be a TASZSZ hírügynökségnek.

Gorbacsov, Bush és James Baker egykori amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett egymással. A beszélgetés során az egykori pártfőtitkár azt mondta: tapasztalatuk van a fegyverkezési verseny és a hidegháború felszámolásában. Az 1980-as évek végén a Szovjetunió és az Egyesült Államok nehéz tárgyalásokat folytattak, de ezekből Európában és a Közel-Keleten is megerősödve jött ki mindkét fél. Szerinte ez a mostani politikusok számára példaértékű lehet.

Gorbacsov szerint a legbonyolultabb helyzetekben is meg lehet találni a kompromisszumot, ez kell, hogy legyen a cél, a felek érdekeinek figyelembe vételével. Úgy véli, senki nem kiálthatja ki a saját győzelmét, ha sikerül elmozdulni a jelenlegi holtpontról, az a közös győzelem. Ebben Bush és Baker is egyetértett.

Az egykori politikusok megállapodtak, hogy közösen keresik a módját annak, hogyan működjenek közre az Egyesült Államok és Oroszország együttműködésének helyreállításában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.